Броят трупове в Албания след убийствения трус, гледката е зловеща

Най-малко трима души са загинали при силното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер, което в 3:54 часа, разлюля Албания. Жертвите не са от разрушенията – един човек е загинал, защото в паника е скочил от балкона на жилището си, а другият е загубил управление по време на шофиране. Трусът е бил на дълбочина 20 км и е на 34 км източно от столицата Тирана и едва на 9 км от град Дуръс, където хора бедстват под руините и молят за помощ.

Затрупаните под развалините на сградите хора, са поне 10 и никой от тях не отговаря към този момент на телефоните си. Две деца са били извадени живи от рухнала сграда в градчето Туман, намиращо се източно от Тирана. Няколко сгради в този район са напълно разрушени. Най-тежки обаче са последствията в Дуръс, който се намира най-близо до епицентъра на труса. Там е рухнал и семеен хотел.

В местните болници пристигат хора с фрактури, бедствието предизвика паника сред населението, съобщиха местните медии. Ранените са поне 150.

В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и е сформиран кризисен щаб. В албанската столица Тирана, която се намира на около 30 км от Дуръс хората са излезли по улиците в паника, образувало се е огромно задръстване. В района на труса няма ток и интернет. Министерството на образованието на Албания отменя училищните занятия в няколко населени места в района на труса.

След първия трус са регистрирани няколко вторични с магнитуд около 5 по Рихтер. Земетресението е усетено в Македония, Италия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Гърция, България, Сърбия и Италия.

Няма пострадали българи при труса, съобщи пресцентърът на МВнР. Tова е вторият силен трус в Албания. През септември земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разлюля страната. Над 100 души бяха ранени, 500 къщи и 100 блока бяха разрушени или полуразрушени.