Брутална издънка на ген. Мутафчийски, мрежата изригна: Този ли боготворяхме?!

Брутална издънка на ген. Мутафчийски, мрежата изригна: Този ли боготворяхме?!

Изключитeлнo cкaндaлeн зaпиc нa TV1, в кoйтo глaвeн гeрoй e гeн. Вeнциcлaв Мутaфчийcки, ce рaзпрocтрaнявa лaвинooбрaзнo в coциaлнaтa мрeжa “Фeйcбук“, коментарите заваляха, гневни българи питат в потрес „Този ли боготворяхме?!“.

Зaпиcът e oт крaя нa интeрвю нa нaчaлникa нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб зa бoрбa c кoрoнaвируca зa мeдиятa, кaтo интeрвюирaщaтa гo e пoпулярнaтa журнaлиcткa Мирoлюбa Бeнaтoвa. Ядосан, генералът казва на финала на видеото „Очаквам да измрат много хора… яко да измрат!“

„България успя да се мобилизира за изключително кратко време и да отговори адекватно. Лекарите могат да издържат още, въпреки, че се изтощиха. За разлика от тези, които сега се разхождат, те не са излизали от два месеца. няма пробойна. Всеки влязъл в България се проверява от полицията по 4 пъти, личният лекар звъни два пъти през периода“, отбеляза генералът.

„Държавата има свой капацитет за правене на тестове, ние не сме Германия. Броят на тестовете могат да дадат отражение на откриваемостта. В момента основно катерим нагоре. Ние преценихме, че германският модел е непоносим за нас, затова избрахме израелския модел – над 100 заболели – отново затягане на мерките. Докато мрат моите колеги, вие изчислявате глупости, ядоса се началникът на ВМА. Плановите операции са възстановени“, увери той.

„Нашите паркове обикновено се използват за пиене на бира от големи групи хора. Източната част на Плана планина беше поло за барбекюта от големи групи хора по време на карантината. Аз благодарих на 99% от българите. Не съм благодарил на 1%, които не спазват никакви правила“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

„Не съм насъсквал никого. Вие говорите небивалици. Задавате ми въпроси за пробойни в системата“, обърна се той към Миролюба Бенатова.

„Вие направихте ли си труд да видите кои са критериите за тестване? При нас групата е много по-широка. Лекар в болницата преценява кой да бъде тестван. На денонощие във ВМА са консултирани по 120 човека. Това е в „Пирогов“, в Александровска болница. Говорите глупости. Обезценявате толкова лекарски труд“, избухна генералът. Той продължи: „Затова ли хората си дойдоха, за да се тестват тук?“

„От сега нататък очаквам да измрат много хора… яко да измрат“, отсече гневен ген. Мутафчийски, след коетосвали микрофона и си тръгна.