Бум на разводите в Пловдив след шамари по време на изолацията

Бум на разводите в Пловдив след шамари по време на изолацията

По време на извънредното положение и през месеците на домашна изолация се отчита страшен бум на проявите на домашно насилие. Това каза адв. Милена Кадиева, основател и управител на фондация „Джендър Алтернативи“.

В нормално време експертите от фондацията са правили средно около 20 до 30 консултации месечно с пострадали лица, докато от началото на извънредното положение и последващата епидемична обстановка случаите са нараснали до 40-50 в рамките на календарен месец.

„Когато отворихме офиса си на 1 юни, имахме по 3 консултации на ден в следващите седмици. Хората са били масово затворени вкъщи и бидейки с насилника си, не са могли да се обадят и да предприемат мерки. След като вече имаха възможност да излязат, се оказа, че има невероятно тежки казуси. В ситуация, в която е имало само влошаване на отношенията, сега се е превърнало в домашно насилие, а в случаите, където е имало домашно насилие, то толкова се е обострило, че имахме поредица домашно насилие – развод, домашно насилие – развод.

Страшно много разводи – поне по 1 на ден, за който сме правили консултации, като много от тези консултации прераснаха в съдебни производства. В момента има бум на бракоразводните дела и на решаване на спор за деца, както и на тези за домашно насилие. Случаите вече са овладяни, пикът премина и постепенно се връщаме към нормалния начин на живот“, каза адв. Кадиева.

В рамките на пандемията е регистриран и бум на случаите, в които родители страдат от насилие от своите собствени деца. Най-често това се случва заради употреба на наркотични вещества, заради употреба на алкохол, както и заради имотни спорове.

Регистрирани са и доста случаи, в които в опит да защитят възрастните си родители от COVID-19, децата им са ги заключвали вкъщи целодневно.