Бургазлията Петър Валериев разстрелян с Калашник заради дълг от 50 бона

Бургазлията Петър Валериев разстрелян с Калашник заради дълг от 50 бона

Дълг от 50 000 лева стои зад бруталното убийство на 33-годишния бургазлия Петър Валериев, който беше разстрелян с автомат Калашников на 16-ти ноември т.г.

Килърът – 32-годишният Иван Петров от шуменското село Мадара бе изправен в петък пред съда в Бургас, където се гледа мярката му за неотклонение. Прокуратурата беше категорична в искането си той да остане за постоянно в килията. Магистратите приеха, че има достатъчно доказателства и остави убиеца в ареста. Според представените доказателства шуменецът, който от дълги години се подвизава в Бургас, е единствен извършител на жестокия разстрел.

Килър и жертва имали неуредени финансови отношения. В съдебната зала бяха изнесени данни, че единият поискал от другия внушителната сума от 50 бона. Не стана ясно обаче дали парите са дадени или само поискани. Запознати твърдят, че Петър бил комарджия, проигравал всичко на хазарт и непрекъснато бил затънал в заеми, които не връщал. Най-вероятно той взел въпросните 50 000 лева от своя приятел и не му ги върнал, което сложило край на другарството им, а вбесения Иван го разстрелял. Според друга версия, твърдяна и от самия убиец, Петър му поискал за пореден път заем от 50 бона, които обаче Иван отказал да му даде. От страх, че след отказа съучастника му може да пропее и да го издаде за предишните им съвместни обири, той го екзекутирал.

По делото са приложени доказателства от ДНК експертиза, която свързва категорично убиеца с въоръжен грабеж, извършен преди три години в столицата. Предполага се Калашника, с който е убит Валериев, е бил

използван и при въоръжен грабеж в банка в Айтос

По време на съдебното заседание стана ясно още, че тялото на Петър е местено. Според прокурор Иванов обвиняемият е казал, че се притеснил, че трупът ше бъде намерен твърде лесно. Затова и го преместил. Първоначалното място на което е извършен разстрела било до жп линията в кв. Долно Езерово. Часове по-късно той го преместил на около 200 метра в блатиста местност.

Престъплението бе разкрито след суперразследване, продължило 17 денонощия, завършило с арест на килъра, обяви преди два дни в Бургас новоизбрания за главен прокурор Иван Гешев.

Според прокуратурата обвиняемият е направил самопризнания, които се потвърждават от извършения следствения експеримент. За това престъпление

Петров може да получи до 10 години затвор

„ДНК експертизата го уличава и в извършване и на други тежки престъпления”, заяви пркурор Иванов.

„Моят подзащитен помага активно в разследването от началото на задържането. Оставям съдът да прецени каква мярка да му наложи”, заяви адвокатът на обвиняемия. Убиецът остана безмълвен в съдебната зала.