Българин в Австралия: Показват преувеличени кадри след пожара

„Територията, която е изгоряла досега е 50 хиляди квадратни километра. Или горе-долу половината от територията на България. Но пропорционално за територията на Австралия, която е около 7 милиона и 600 хиляди квадратни километра, е около 1%. Виждаме преувеличени картинки, виждаме и маймуни, които горят, а в Австралия няма маймуни. Имаше снимки с тигри, които горят. Очевидно в Австралия няма тигри. Днес с официално становище излезе Австралийската академия на науките и те самите заявиха, че има много дезинформация в интернет”, каза пред Нова тв Явор Константинов – български и автралийски гражданин, IT специалист, който от 19 години живее в Мелбърн.

Без да омаловажава проблема, той обяснява, че обикновено на летния период в Австралия – между месеците декември и март, се гледа като на сезона на пожарите. Напълно фалшива била и 3D визуализацията на континента, потънал в пламъци.

„Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са всъщност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва да напуснат района“, пише жена в социалните мрежи.

„Категорично не е вярно. Много бързо едни такива твърдения могат да се превърнат от нещо лично в новина. Страшно много хора споделиха въпросния пост със заглавието „Истината за Австралия“. За мен това остава едно изключително непопулярно и алтернативно лично мнение. Радвам се, че има хора, които подхождат с хумор и са добре, но искрено се надявам, че в България не са останали с впечатление, че това нещо е така наречената истина”, каза българката, живееща в Австралия Полина Хаджимитова.

Полина казва, че дори най-близкият пожар да е локализиран на повече от 200 километра от града, в продължение на няколко дни дишали свръх замърсен въздух.

„Фалшивите новини не помагат на ситуацията. От пожарите в Амазония, Калифорния и Сибир – този в Австралия е най-големият. До момента опустошена е площ над 65 000 кв. м. Въздухът наистина е замърсен и са опожарени над 2000 домове”, поясни климатологът Генади Кондарев. По думите му управляващите наистина са подценили ситуацията.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share