Българин получи доживотен затвор за убийство в Полша

Българин получи доживотен затвор за убийство в Полша

Доживотен затвор за 50-годишния български гражданин Иван Х. постанови в петък Окръжният съд в полския град Гожув. Иван Х. и двамата му синове бяха подсъдими за убийството на сънародник и опит за убийството на жена. Синовете ще лежат в затвор по 25 години. Убийците успяха да изчезнат, но впоследствие бяха заловени във Франция, докато се опитват да избягат във Великобритания.

32-годишният Красимир и 26-годишната проститутка с български паспорт Айра бяха нападнати жестоко на ул. „Йоан Павел Втори“ в Костшин брутално, а според очевидци случаят изглеждал като разчистване на сметки в мафията по филмите. През нощта на 14 срещу 15 май след 23:00 часа пред жилищен блок на ул. „Йоан Павел Втори“ 5, в който живеела двойката, спрели два автомобила с български регистрационни номера. Жертвите излезли навън и тогава били атакувани, като били намушкани по повече от 10 пъти – мъжът в слабините, а жената в областта на корема.

Според съдебно-медицинската експертиза Красимир издъхнал секунди след нанасянето на смъртоносните пробождания. След това нападателите избягали. Впоследствие с европейска заповед за арест били арестувани 31-годишният Мартин Д., 30-годишният му брат Димитър Д. и баща им Иван Х.

„Може и да ни е снимала камерата, но аз си знам, че съм невинен. Всички ни уважават, защото сме добри момчета.“ – обяснява Мартин Д., цитиран от съдебен репортер на полския вестник „Газета Лубуска“.

Красимир не е сред живите да разкаже какво точно се е случило, в съдебната зала съдиите слушат разказа на Димитър Д. „Към 22.30 отидох при братовчед ми Ивайло на ул. „Асфалтова“. Предложи да отидем до дюнера. Но през това време звънна баща ми и ни извика при себе си, защото имал някакъв проблем с румънци. Обадил му се през това време и Красимир. Отидохме за баща ми на ул. „Йоан Павел Втори“. Като слизах видях Красимир и Айра, Красимир ни обиждаше, закачаше се, провокираше ни да се сбием. Отиде до Ивайло и го удари с юмрук в лицето. Ивайло залитна и брат ми отиде при Красимир и той го удари и него. Дойдоха някакви румънци и започнаха да се бият с всички. Аз и брат ми ударихме няколко пъти Красимир. Като си тръгвахме видях, че лежи на една страна.“ – обяснява своята версия Димитър.

Според информация от обвинението българите се изпокарали заради терена, на който работела проститутката Айра. Независимо от това какво говорят подсъдимите, цялата случка е записана от няколко видеокамери от градския мониторинг. Целият бой е продължил няколко десетки секунди, като убийците дори не гасили двигателя на колата. След убийството се скрили в Берлин. Семейството на Красимир обаче тръгнало да търси отмъщение и пред дома на един от нападателите в германската столица дошла тълпа от 40 жени, които тръгнали да хвърлят камъни по прозорците. Тогава Иван и синовете му решили да избягат в Англия, но ги хванали при гранична проверка на излизане от Франция. На подсъдимата скамейка са само двамата братя и баща им, тъй като Ивайло бил освободен от френските полицаи.

Прокурорът искаше доживотни присъди и за тримата, като за Иван. Х. настояваше предсрочното освобождаване да е възможно след излежаване на 40 пълни години в затвора. Съдът реши осъденият да може да се моли да излезе предсрочно след излежаване на 30 години. Мартин и Димитър получиха по четвърт век затвор с условие, че не могат да излязат на свобода преди да изтърпят зад решетки поне 20 години. Пред съда се бяха събрали роднини на жертвите, на които убийците трябва да платят кръвнина 75 хиляди злоти за убития (33 хиляди лева) и 25 хиляди злоти (11 хиляди лева) за пострадалата Айра.