Българите, разминали се на косъм от смъртта в Канада, се прибраха у дома

Българските алпинисти от Канада, които преди два месеца се разминаха на косъм от смъртта, се завърнаха у нас за празниците. Инцидентът беше предизвикан от неочакван вятър по време на работа по небостъргач. Ето разказа им от първо лице.

На 25 октомври Любо и колегите му отиват на работа, без да подозират, че този ден няма да е като всеки друг, а ще го помнят дълго. Момчетата трябва да измият стъклата на 28-етажен нов небостъргач в града Едмонтон, Канада. Правят всички проверки по сградата и се изкачват до върха й.

„След един час час и половина започна да излиза един лек вятър, но никой нито ни се обади, нито ни казаха. Малко по-късно получавам есемес, че трябва да свалим люлката. Трябваше да я свалим от 28-ия етаж до първия етаж”, разказа за bTV Любослав Механдийски.

Вятърът обаче се усилва все повече и момчетата успяват да стигнат само до 10-ия етаж. Люлката започва да се удря в сградата – кадрите, които влязоха в световните новини.

„В този миг отвързахме едната част от люлката и отидохме зад ъгъла, за да можем да дръпнем люлката, да се прилепи към стъклата, за да могат да слизат надолу. Всички само крещяха да пуснем въжето, защото може да ни вдигне задно с люлката и да ни метне. Но аз имам приятел горе, който аз ако изпусна… това ми е учителят в Канада. Той ме научи на всичко, свързано с въжния достъп”.

Въпреки усилията си, Любо не успява да издържи пред природната стихия. Вятърът го вдига във въздуха и той изпуска въжето. Неговият приятел изпада от люлката. На 30 метра от земята го спират обезопасителните въжета. Днес Любо си спомня за инцидента с ужас и благодарност, че няма загинали.

„Аз реагирах инстинктивно, трябваше просто да обезопасим някакси люлката, за да не излезе извън контрол”.

Обезщетение от фирмата не са получили, казали са им и да не дават интервюта.

Момчетата няма да се откажат от алпинизма. След няколко месеца им предстои отново да се върнат в Канада.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share