Българите станали културни на плажа, разминаха се с глобите

Българите станали културни на плажа, разминаха се с глобите

Нито един плажуващ не е бил глобен на Бургаския плаж за неподчинение на спасителите през това лято. По принцип санкцията, ако не изпълняваш разпоредбите на морските стражи, варира от 50 до 100 лева.

Обикновено летовниците не се подчиняват на свирките на спасителите и влизат във водата при червен флаг без да мислят за последствията. Спасителите викат общинска полиция и общинарите им съставят актове. Тази година обаче прави изключение и всички гости на бургаската плажна ивица са били прилежни.

„Най-разбрани бяха родните летовници“, разкриха спасителите. Нашенци редовно следели прогнозите и разпитвали за опасностите от мъртвото вълнение. Много от тях дори гледали да опънат хавлиите си по-близо до вишките.

По Южното Черноморие спречквания обаче е имало. Очевидци разказват как бесен спасител измъкнал от морето чужденец, който искал да плува навътре при червен флаг и го пернал заплашително.

В момента броят на спасителите е редуциран, а от 15 септември морските стражи по плажовете ще станат още по-малко. Десети ден продължава червената сигнализация, която предупреждава за опасно мъртво вълнение и туристите трябва да са много внимателни.