България замесена в мащабна международна схема за банкови измами

България замесена в мащабна международна схема за банкови измами

България се оказа замесена в мащабна международна схема за банкови измами – наши сънародници участвали в т.нар. „Ливанска пералня” като финансови мулета. От сметки на фирми чрез фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са обвинени като участници в престъпна група за пране на пари чрез неправомерни транзакции на стойност над 40 милиона.

„В България се касае за организирана престъпна група, която се занимава с изпирането на пари, придобити от киберпрестъпност, а чрез компании в САЩ и в Европа, са били атакувани фирми с внедряване в междуфирмена коресподенция. При нея средствата от фирмата контрагент, се превеждат по сметка, контролирана от организираната престъпност. Те отиват по сметки, които се контролират от организираната престъпност, а не на „мулета“. Тази организирана престъпна група е създала над 90 дружества у нас с банкови сметки, на които са били превеждани парите от тази престъпна дейност“, каза комисар Явор Колев, началник отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП пред Нова тв.

Колев обясни, че тези мулета имат нисък социален статус и са готови срещу минимална сума да открият на свое име банкови сметки с интернет банкиране. „Шестимата задържани са организаторите. Тези лица, на които са откривани банковите сметки, са свидетели по образуваното досъдебно производство. Предвиденото наказание е лишаване на свобода от 3 до 12 години, тъй като са откраднати 44 милиона евро и 15 милиона долара. Няма пострадали българи“, заяви той.

Колев допълни, че ливанският гражданин е ръководителят на престъпната група и към момента са установени 17 човека. По думите му от последната седмица има случай, в който 500 000 лв. са били отнети чрез фишинг мейл.

„Има три типа атаки – фишинг, спам и брут форс. Имаме комуникация с банковите институции и чрез усилията ни, те въведоха мерки за сигурност за интернет банкирането и нямаме регистрирани случаи на кражба на данни за интернет банкиране“, добави Колев.

Прочулият се след ареста покрай хакерската атака срещу НАП, Кристиян Бойков обвини чрез профилите си в социалните мрежи чиновници в сваляне на порно и пиратски файлове. „Това са данни на руски сайт. Касае се за хибридно мероприятие. Нямам информация, че в Министерството на отбраната и на транспорта, че се ползва нелегален софтуер. Държавната администрация е с напълно легализиран софтуер от повече от 20 години“, добави комисарят.