Българи с тузарски коли въртят страшни шашми

Българи с тузарски коли въртят страшни шашми

Българи с нови и скъпи коли масово инсценират инциденти с возилата си, за да си сменят безплатно фаровете. Това пише в. „Телеграф“. Това е последната тенденция при застрахователните измами на дребно, признаха от бранша.

Причината е, че фаровете струват между 1000 и 6000 лв., а гаранцията им е само 3 г. Материалът, от който са направени, бързо започва да дава дефекти, фаровете потъмняват и се запотяват. Ето защо собствениците инициират инциденти, за да получат обезщетение от застрахователя по линия на каското и да си сменят проблемните части.

Някои претендират, че друга кола ги е блъснала. Други твърдят, че съсед им има зъб и им е повредил фара. В един от случаите мъж казал на застрахователите, че комшия е нацелил фара му с въздушна пушка. За да е по-убедителен, той предварително направил дупка с нагрята отвертка във фара и пуснал вътре сачма. Друг пък си пробил фара с бормашина, като твърдял, че някой нарочно му го е счупил. Застрахователите обаче отказали обезщетение, понеже открили стружки вътре.

Застрахователите са нащрек за измама в няколко случая. Единият е, ако собственикът тъкмо си е направил каско и веднага декларира щета, за да претендира обезщетение. Напоследък обаче страшно много зачестили измамите по линия на „Гражданска отговорност“. Не всеки има пари за „Каско“, затова хората масово се възползват от задължителната застраховка. Най-често хитруването става с подправени двустранни протоколи за ПТП.