Българка в Канбера: Пожарът в Австралия е с грохот на излитащ Боинг

Българка в Канбера: Пожарът в Австралия е с грохот на излитащ Боинг

Австралия посрещна седмицата с дъжд и по-ниски температури. Но облекчението в опустошените от пожари райони е временно, тъй като се очакват нови горещини.

Ефектът от бедствието се усеща навсякъде.

Българката Мария Стайкова разказа каква е ситуацията в столицата Канбера. „Все още въздухът е много лош, но видимостта е малко по-добра. На всички възрастни, бременни жени, хора с астма и белодробни заболявания се раздават безплатно маски. Замърсяването беше над 200 пъти по-високо от нивото, което вече се смята за опасно. В момента е някъде около 50 пъти“, разказа сънародничката ни пред БНТ.

„Движението на пожарите е непредвидимо, поради особения им характер“, каза Мария Стайкова. „Пожарите тук не са както в Европа, където се движи една огнена стена, а това е спирала, която се върти в ураганен вятър, който мени посоката си непредсказуемо и пожарът е с грохот на излитащ Боинг“.

В огнения ад вълна от критики залива премиер Скот Морисън, заради безсилието на властите пред невижданото бедствие.

Дългоочакваният дъжд е предвестник на тропическия циклон Блейк, който утре ще достигне Западна Австралия с бурни ветрове. Не е ясно колко дъжд ще падне в районите с пожари. Димът от огъня затъмнява небето и над градовете извън зоните на бедствие.