Българка управлявала самолет, кацнал в страшната буря в Лондон

Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище „Хийтроу” в Лондон, въпреки жестоката буря, беше управляван от българка и екипажа ѝ. Командир Райна Косева има над 8000 летателни часа зад гърба си. Освен това е майка на три деца.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда страшно дори отстрани. Но командир Райна Косева е хладнокръвна. Защото самолетите и пилотите се подчиняват на правила. „И в нашата професия определено не се правят експерименти. Всичко е по правила и ние ги спазваме. Това ни е работата. Полетите се изпълняват от различни типове самолети и всеки тип самолет си има своите ограничения. Най-вероятно тези, които са си отменили полетите, техните самолети не са позволявали приземяване в такива условия”, сподели командир Косева пред Нова телевизия.

Заради насрещния вятър полетът е продължил с около 30 минути повече от обичайното. „На летище „Хийтроу” времето беше неприятно за пътниците, тъй като имаше вятър. Имаше дъжд, имаше турбуленция по захода, която е много неприятна. Тя е абсолютно безопасна като явление, както ще ви каже всеки един пилот, само че е крайно некомфортна за пътниците”, допълни тя.

Пилотите не усещат турбуленция, защото, от една страна, са свикнали, а от друга, са тренирани. „Ние тренираме на всеки шест месеца. Всички пилоти ходят на тренажори, където тренират всякакви ситуации – от пожари, отказ на двигатели, силни ветрове, турбуленции”, разказва още командир Косева. Тя е майка на три деца – близнаците Ивайло и Мария, и голямата ѝ дъщеря Даниела. „Най-много обичам да си изкарвам времето с децата и, общо взето, правим всичко заедно – караме ски, колела, катерим се по планините, скачаме с парашути, бънджита”, споделя още жената – пилот.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share