Българска медицинска сестра в Италия: Досега не бях виждала такава паника

„Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и по време на епидемията САРС, но такава паника и незнаене какво да се прави досега не е имало”.

Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ на българката Свилена Панова, която от 10 години работи като медицинска сестра в психиатрична болница в Парма, а от 2001 година живее в Италия. По думите на сестра Панова италианската Спешна помощ се отзовава само на някои случаи, а част от екипите вече са пренасочени към по-големите областни центрове. Властите на Апенините, където има вече близо 6 хиляди потвърдени случая, въведоха и нови извънредни безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата – 16 милиона души в северната част на страната са под карантина и им е забранено да влизат и излизат от т. нар. „Червена зона” без разрешение, забранени са ръкостисканията, в заведенията хората трябва да стоят на поне метър разстояние.

Сънародничката ни е изключително притеснена, защото през миналата седмица се е грижела лично за двама пациенти с грипоподобни симптоми от европейското огнище на коронавируса – Кодоньо. „Знаехме, че сме били вече в контакт с тези потенциално съмнителни пациенти. В същото време не знаехме дали сме заразени, или не. В този случай използването на маски беше безполезно, защото имахме вече контакт няколко дни с тези пациенти”. Свилена Панова, която дава често смени и за Спешната помощ, ежедневно е следяла показателите им, а има и близки приятели, които в момента са със съмнения за зараза.

„Една от колежките ми на работа беше спряна под карантина заради това, че е имала контакт със сигурен позитивен болен от коронавирус. Притеснена съм – както за колежката, така и за всички нас, защото всички сме карали смени с нея. От друга страна, в Бърза помощ – сред екипа, обслужващ линейките, също имам познат, който от миналия четвъртък е в спешно интензивно отделение и в момента е под механична вентилация с опасност за живота. Това ми показва, че коронавирусът е тук, а и всички медицински лица, с които говорят казват едно и също – „Тук е – сред нас. Най-вероятно всички ще го прекараме, всички сме го прекарали, всички сме позитивни!“, казва Свилена Панова.

Самата тя – както останалите ѝ колеги в болницата, вече са преминали допълнителна квалификация. Заради недостиг вече не използват професионалните предпазни маски, а такива с по-малко пластове защита. „Миналата седмица паниката беше голяма – И в интернет се продаваха маски на цени 1463 евро, а дезинфектанти под формата на гел – също на абсурдни цени. Хората се презапасяваха – точно както в Германия и в България дори – бяха изкупили от паста до всичко в консерва”, разкрива Панова.

Свилена описва ситуацията в болниците като сюрреалистична и има свое послание към България. „Няма нужда от паника, има нужда от мозък, от четене на достоверна информация, от подготвени хора, които да ви помогна по какъв начин да се предпазвате и следване на всички инструкции, които са вече дадени – миене на ръце, основно правило! Опитване на пазене на дистанция от останалите, така че наистина да успеем да се предпазим”.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share