Българска фирма измами чрез хакери чех, купувал си имот в Кипър

Чешки гражданин осъди бългаска фирма да му заплати 460 хил. евро заради финансова измама. Окръжният съд в Благоевград осъди фирмата от разложкото с. Баня да плати сумата на И. Г. по заведено от него гражданско дело за неоснователно обогатяване, съобщава „24 часа“.

През 2018 г. чужденецът предприел действия по закупуването на недвижим имот в Кипър. Чрез пълномощник сключил договор с кипърско дружество. Ден по-късно получил имейл от името на кипърското дружество, в което е помолен да преведе дължимата сума за имота от 630 000 евро по сметка в България на друга фирма – тази от село Баня.

На купувача му било посочено, че фирмата е дъщерна на кипърската и нямало проблем преводът да бъде направен към нея. Скоро след като парите били преведени, на 1 ноември 2018 г., И.Г. се свързал по телефона с кипърското дружество и разбрал, че друг е проникнал в интернет пощата им и е водил кореспонденцията от тяхно име.

След като купувачът разбрал, че е станал жертва на измама се свързал с българските и кипърските власти. Сметката на българското дружество в българска банка, била запорирана, като преди това 1/3 от преведената сума от 630 000 евро била изтеглена, затова чешкият гражданин завел иск за остатъка от 460 000 евро.

Решението на съда е неприсъствено, ответникът не е бил открит по време на процеса.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share