Българските служби и ФБР разбиха мащабна схема за киберизмами

Българските служби и ФБР разбиха мащабна схема за киберизмами

Националната следствена служба, Върховна касационна прокуратура и МВР са участвали в международна операция срещу киберпрестъпници съвместно с Федералното бюро за разследване – както с офиса им в София, така и с техни колеги от Щатите. Интернет измамниците атакували жертви по имейл и искали милиони долари за откупи за откраднати данни.

Престъпната схема се осъществявала посредством сървъри в България. В тях се съдържала информация за лични данни, банкови и картови разплащания и медицински данни. Мошениците извличали тази информация чрез фишинг мейли, които заразявали компютрите на жертвите с зловреден софтуер и „крали“ данни. За да не бъде злоупотребявано с тях, измамниците искали солидни суми за откуп. Изнудваните от 27 страни са плащали по специални указания на киберпрестъпниците, които се изпращали от сървърите у нас.

Така наречената престъпната организация „Нетуокър“ действа от август 2019 г., но тяхната по-съществена криминална дейност започва през март 2020 г, когато започват и предлагането на вредния софтуер „Ransomware“ срещу заплащане. По данни на най-големия ресурс за анализ на разплащания в криптовалути те имат 305 жертви в 27 страни. До ареста им вчера бандитите са получили около 46 млн. долара в различни криптовалути. В момента разследването в САЩ продължава, продължават и процесуално-следствените у нас. У нас са иззети терабайти с информация, които предствоят да бъдат анализирани.

Лицата, които стоят зад престъпната организация, дори публикували част от чувствителната информация като заплаха за „ужилените“ от тях. Една от най-големите жертви на схемата е университетът в Сан Франциско, който платил близо 1,4 млн. долара. Друга тяхна атака била изпращането на мейли, които привидно съдържали информация за лечение на коронавирус, на болници.

Нашите служби са се включили в акцията по залавянето на престъпниците по молба на Федералното бюро за разследване. Те е трябвало да координират действията си, за да могат арестите да се случат едновременно.

ФБР е водеща в световен мащаб в борбата с киберпрестъпления. В последната година и половина работата ни с тях е изключително засилена, сътрудничеството с българските служби е на изключително високо ниво, разкриха от НСС.

От службата коментираха, че компютърните компетенции на родните хакери са изключително високи и често нашенци участват в подобни схеми за киберпрестъпления.