Български шофьори останаха без книжките си в чужбина

1141 българи са останали без книжки за нарушения при шофиране в чужбина през миналата година. Броят на отнетите свидетелства не е окончателен. Очаква се да нарасне, тъй като някои държави като Румъния ги задържат, докато не изтече наказанието, и тогава ги изпращат към България.

Най-много книжки са били взети в Германия – 667. Основните провинения са били шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, сочат данните на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“, пише „Телеграф“, цитирано от Блиц.

Второ място в класацията държи Румъния, където 213 българи са изгубили правото си да шофират за определен период. Законът в северната ни съседка е изключително суров. Там свидетелството може да бъде отнето за почти всяко нарушение, като говорене по телефона, неспазване на пътна маркировка, неспиране на знак СТОП, отнемане на предимство на пешеходец.

Малко шофьори знаят, но в Румъния книжката се взима и за затъмняване на стъклата над допустимите норми. Когато бъде отнето свидетелството, пътуването можело да продължи, ако в колата има друг правоспособен водач. Гърция, една посещаваните съседни държави, е взела само 51 книжки. Едно от обясненията е, че повечето българи вече са наясно, че в южната ни съседка глобите са много сериозни, а полицаите свалят номерата за доста нарушения.

Ако шофьорът не се държи достатъчно уважително с полицаите там, може да бъде арестуван. „Преди да потеглят на път, хората трябва да проучат много добре чрез консулските служби или посолствата към Министерство на външните работи за характерни особености по отношение на законодателството в държавата, в която ще пътуват, а не само да четат във форумите“, посъветва инспектор Мария Ботева от отдвл „Пътна полиция“ в ГДНП. Според нея едно от възможните обяснения защо в Германия са хванати най-много българи с алкохол и наркотици е, че немската полиция разполага с голям брой технически средства.

„Доста наши сънародници живеят в заблуда, мислейки, че полицаите в чужбина не спират водачите. Това не е така, защото всички установени с алкохол и наркотици са били спрени и тествани с техническо средство“, каза още полицейски инспектор Ботева. Статистиката за употреба на наркотици у нас показва, че през миналата година 2047 души са били хванати да карат, след като са взели наркотични вещества или техни аналози. Най-често уредът на полицаите е реагирал на марихуана. 629 водачи са били хванати с този наркотик, който остава и най-масово употребяваният.

На второ място са били шофьорите с амфетамин – 380, а на трето с метамфетамин – 271. 136 са се качили в колите си, след като са смъркали кокаин. Когато става въпрос за смесване на два вида дрога, най-честата комбинация е амфетамин с метамфетамин, която се била установена при 188 души. При 109 е засечено смесване на марихуана с амферамин. При 730 уредът на пътна полиция е отчел три вида наркотици – марихуана, мерамфетамин и амфетамин.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share