Валя Ахчиева: Как внезапно в началото на 2019 г. водата в яз. „Студена“ започва да намалява стремително

Два са парадоксите около водната криза в Перник. Първият е, че до края на 2018 г. нивото на водата е било нормално, но внезапно в началото на 2019 г. тя започва да намалява стремително. Вторият е, че хидрологът на язовир „Студена“ признава, че източването му става само след телефонно обаждане, а не с документ, както е изискването по закон. Това казва журналистката Валя Ахчиева в предаването „Тук и сега със Светла Петрова“. В основата на нейното разследване „Водата на Перник: Лъжите, заснети със сателит“ са сателитните снимки на яз. „Студена“, направени чрез европейската сателитна програма „Коперник“.

Твърди се, че язовирната стена е ремонтирана от водолази срещу 32 млн. лв., отпуснати от Световната банка. „Изненадана съм, че и до момента регионалният министър Петя Аврамова не е дала пресконференция контролиран ли е този ремонт и как“, казва Ахчиева. Според нея има много неизяснени моменти около участието на водолазите в ремонта – кога е започнал ремонтът, дали са работили всеки месец, кога са приключили работа, дали наистина са си отишли по Коледа, както те самите твърдят, дали наистина са останали само двама-трима души от тях през януари-февруари 2019 г. само да пазят техниката и др.

Регионалното министерство е странно пасивно и по отношение на кредита от 3 млн. лв., отпуснат на ВиК-Перник през 2013 г. по време на предишния директор инж. Камен Каменов. „Този кредит тежи като камък на шия на дружеството, но МРРБ не проверява как е изхарчен – дали е било по предназначение „, обобщава журналистката. Тя разказва и за интересната реакция на прокуриста на ВиК-Перник – същия Камен Каменов. Той най-напред се съгласява да отговори на въпросите й, а след пет минути променя коренно позицията си и отказва да дава изявления пред журналисти. „Явно някой по телефона му нареди“, обяснява тя. И уточнява, че за нея е странно, че Камен Каменов е върнат като прокурист на дружеството от държавата.

Ахчиева обобщава, че два са основните въпроса за язовира – кой не си е изпълнил задълженията по закон и къде е отишла водата. „Ако не се разследва докрай и задълбочено къде е водата, тогава няма да може да се разреши проблемът“, заключава журналистка.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share