Васил Божков е с отнети документи в ОАЕ

Васил Божков е с отнети документи в ОАЕ

България е уведомена, че бизнесменът Васил Божков е с отнети документи в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщиха за БНР близки до разследването по повод информацията, появила се този следобед, че властите в арабската държава са освободили бизнесмена.

Към момента информацията за това дали Божков е пуснат на свобода не е потвърдена официално от нито една институция у нас. Самият Божков беше задържан в края на миналия месец, след като беше обявен за издирване от България.

По-късно днес от Министерството на външните работи на Република България съобщиха, че страната ни не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста.

Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация, че е освободен от ареста е вярна, посочват от министерството.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в „Национална Лотария“ както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

България е повдигнала 11 обвинения на бизнесмена. Очаква се документите, които са в обем на 200 страници, да бъдат преведени на арабски и изпратени на властите в ОАЕ.