Васил Божков прекарал само няколко часа в ареста в ОАЕ

Издирваният от МВР и прокуратурата с цели 11 повдигнати обвинения Васил Божков е прекарал само няколко часа като арестант в ОАЕ, след което е бил пуснат на свобода от властите в Емирството.

Преди това Божков и задържания заедно с него Георги Попов са оставили в полицейския участък в ОАЕ международните паспорти и личните си карти и на практика не могат да напуснат Емирството. Според източник на Lupa.bg от близкото обкръжение на най-богатия българин, Божков и дясната му ръка Георги Попов не са прекарали нито минута с белезници на ръцете в ОАЕ.

На 31 януари двамата са били задържани в частна къща на крайбрежната алея на Абу Даби, която се води собственост на хазартна фирма на Васил Божков, оперираща в Молдова и в Грузия, но регистрирана в ОАЕ. Полицаите са завели Божков и Попов в участъка, взели са документите им и след няколко часа, след подписване на множество документи и декларации, една от които, че няма да сменят адреса си за пребиваване, са били пуснати.

Още след като самолетът на Васил Божков кацна в Дубай тръгнаха предположения, че тамошните власти едва ли ще арестуват и екстрадират хазартния бос, тъй като той е със статут на голям инвеститор и „резидент” в Обединените арабски емирства. Сред малкото възможности ОАЕ да одобри екстрадицията на Божков е срещу него да бъдат предоставени неопровержими доказателства, че той е извършвал изнасилвания.

В Емирствата присъдата за изнасилване е смърт. От прокуратурата обявиха преди седмица, че Васил Божков е разследван за изнасилвания, както и за поръчкови убийства. Засега обаче не е известно дали тези обвинения фигурират в 200-страничната молба за екстрадиция, която България чрез Външно министерство днес трябва да изпрати до ОАЕ.

Васил Божков е обвинен като тартор на престъпна група, укрила близо 700 милиона лева данъци и такси от хазартни игри. Рекет, принуда, подкуп, трафик на културно-исторически ценности са част от другите тежки обвинения срещу най-богатия българин. Свързаната с него „Национална лотария” вече прекрати дейност.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share