Вдигнаха от 18 на 20 години затвор наказанието на убиец

Варненският апелативен съд измени постановената от Окръжен съд – Варна присъда, с която Борислав Николов бе признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Жертвата е съпругата му Кремена, загинала дни преди бракоразводното им дело.

Първата инстанция му присъди лишаване от свобода за срок от 18 години, което заради съкратеното съдебно следствие, съдът бе намалил с една трета – до 12 години, при първоначален строг режим. Въззивният съд увеличи наказанието на 20 години лишаване от свобода, като след редукцията с една трета определи за изтърпяване 13 години и 4 месеца.

За разлика от Окръжния съд, който осъди убиецътя да изплати по 50 хиляди лв. обезщетения за претърпени неимуществени вреди на всеки от родителите на жестоко убитата от него Кремена, въззивната инстанция уважи гражданските искове в пълен размер от по 100 хиляди лева. Производството в Апелативния съд е след протест на Прокуратурата и жалби на защитата на подсъдимия и на родителите, конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

По делото бе установено, че непосредствено след сватбата им през 2013 г., между съпрузите започнали скандали, които често приключвали с побой над убитата. За проблемите починалата жена споделяла със семейството и приятелите си. Налице са и медицински документи за освидетелствания и многобройни жалби в полицията. Стигнало се до бракоразводно дело насрочено за 26 февруари.

Два дни преди това, след пореден спор, подсъдимият нанесъл на жената нов жесток побой. Кремена потърсила помощ от хазяите си, а Борислав поискал съдействие от майка си, за да си изнесе багажа от общото им жилище. Майка и син прибрали вещите и си тръгнали, а Кремена заключила вратата след тях. По-късно съпрузите разговаряли по телефона.

Причиненият в резултат на ударите по главата кръвоизлив обаче бавно потискал жизненоважни центрове в мозъка на пострадалата и тя починала призори на 25 февруари. Тъй като не спазила уговорката да се обажда всяка сутрин на родителите си, майка й отишла в жилището и след като я намерила мъртва, повикала полиция.

Високата морална укоримост на извършеното и тежестта на престъпния резултат обосновават строго и справедливо наказание, заявява в мотивите за решението си Апелативният съд. Медицинска експертиза установява, че мъжът е биел Кремена и когато тя е била бременна. Припомня се и документирането на посегателствата.

Служителите на полицията са предупреждавали Борислав с протоколи 2 пъти през 2017 г. и многократно при отзоваването си на общо 13 подадени сигнала на тел. 112. След тези предупреждения пострадалата се отказвала да продължи процедурата, с която да се защити от бъдещи прояви на насилие, пише още в решението на съда.

Втората инстанция смята, че деецът е могъл и е бил длъжен да предвиди смъртния резултат от действията си. Затова тя не уважи искането на защитата Борислав да бъде оправдан по обвинението в умишлено убийство и да бъде признат за виновен за причиняване на телесни повреди, довели до смъртта на Кремена.

Въззивната проверка потвърждава извода за висока степен на обществена опасност на извършеното деяние, което е „лишило от благото на живот една млада, измъчвана с години жена“. Като показател за изключителната обществена критичност на подобни прояви, съдебният състав посочва приетата на 22 февруари, 2019 г. промяна в Наказателния кодекс, която квалифицира като по-тежко убийството, извършено в условията на домашно насилие.

Разглежданото престъпление попада в периода на vocatio legis (времето между приемането и влизането в сила) на новия закон, който влезе в сила на 26 февруари, 2019 г. – ден след смъртта на Кремена. Апелативният съд стига до извода, че максималният размер на наказанието от 20 години лишаване от свобода съответства на тежестта на извършеното престъпление.

С оглед съкратената процедура обаче, то трябва да бъде намалено с една трета – до 13 години и 4 месеца. Това е един от последните случаи с прилагане на съкратено следствие в България. Последвалите промени в процесуалните правила лишават извършителите на умишлени убийства от привилегията да се възползват от намаляване на размера и замяна на наказанието, припомнят от съда.

Въззивният съд е преценил още, че родителите на пострадалата са били лишени внезапно от своята обичана дъщеря и са осъзнали трагедията, която години наред са се опитвали да предотвратят. Това е един от аргументите на съда да измени присъдата в гражданско осъдителната й част и да увеличи обезщетенията по гражданските искове до по 100 хиляди лв. за всеки от двамата.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share