Весела Лечева пред полицаи през 2007 г.: Васил Божков поръча мъжа ми!

Весела Лечева е посочила името на Васил Божков като възможен поръчител на стрелбата по мъжа й Манол Велев дни след атентата срещу него на 11 юли 2007 г., информира Lupa.bg от свой източник в специалните служби. След още няколко дни обаче, при повторен разпит, лекоатлетката и настояща депутатка от БСП сменя версията и вече казва, че няма никакви конкретни подозрения, а просто цитира неща, които е чула.

Според думите на самата Лечева, изречени пред нейни близки, само 30 минути след като излиза от разпита в МВР, на телефона й звъни лично Васил Божков, за да й предложи „психиатрична помощ“, тъй като според него е объркана и говори неща, заради които „изглежда като напълно луда“. Вероятно заради оказан натиск и може би от страх, тя оттегля първоначалните си покаания.

В две свои интервюта през 2009 г. и 2010 г. обаче Весела Лечева намеква, че „голям бизнесмен с интереси в хазарта“ е човека, който е дал пръчката за разстрела на половинката й. Днес, години по-късно, тези нейни думи са изтрити от интернет пространството – все едно никога не ги е казвала.

Преди дни Весела Лечева тя бе попитана от репортер в парламента как ще коментира това, че Цветомир Найденов визира участие на Васил Божков в стрелбата срещу нейния мъж. Лечева обаче бе лаконична: „Първо ви благодаря за вниманието и за загрижеността. Не желая да коментирам тази толкова тежка тема за мен. Благодаря Ви още веднъж за цялото ваше внимание.“

Лечева отказва коментар пред медиите по съвет на юристи, но в края на миналата седмица е дала нови показания пред прокурор по случая със стрелбата по Манол Велев. Делото, което бе прекрането с графа „неизвестен извършител“, отново е извадено от папките и в момента по него се работи усърдно. Потърсена от наш репортер, Лечева отново отказа да говори по случая.

Замесен ли е наистина в стрелбата срещу Манол Велев Васил Божков? Този въпрос отново излиза на дневен ред 12 години след кървавата акция в центъра на София срещу съпруга на шампионката по стрелба и днешна видна депутатка от БСП Весела Лечева. Припомняме, че Велев беше прострелян, но не и убит. Той изпадна в кома и до днес не се е възстановил. Нито поръчителят на акцията, нито извършителят за разкрити, а през годините в публичното пространство и зад кулисите версията за атаката е, че стоят бизнес интереси в хазарта.

Депутатката от БСП и бивша спортна министърка е намеквала много пъти, че знае имената на хората, които стоят зад зловещия атентат, но така и не смееше да ги назове на глас. Миналата седмица обаче това намекна нееднозначно в ефир собственик на „Ефбет“ Цветомир Найденов: „Кой беше вътрешен министър, когато стреляха по Манол Велев? Румен Петков беше. Какъв е Румен Петков? Личен приятел на лицето Васил Божков. Нито откриха стрелците, нито нищо!“ По думите му подробни сведения и по този случай, и за заплахите за убийство срещу него и семейството му той вече е дал сигнали в прокуратурата.

На 11 юли 2007 г., малко преди 11 часа, 48-годишният Велев е прострелян в кооперация на столичната улица „Мизия“, на която се намира офисът му. На влизане той е причакан във входа от килър, който го пронизва с куршум в главата. По това време шофьорът му паркира отвън. Лекарите в „Пирогов“ извършват спешна няколкочасова операция, след която съобщават, че състоянието на Велев е много тежко, тъй като куршумът е влязъл през тила и заседнал в лявото слепоочие. Следва дълго лечение във ВМА и Израел. Състоянието му се подобрява леко, но той така и не се връща към нормален живот. Оттогава близките му се грижат за него у дома с помощта на медицински сестри.

След стрелбата полицията казват, че убиецът е среден на ръст, със зеленикаво яке и зелена шапка. Свидетелка го видяла как изглежда. Нито нейните показания, нито камерите в сградата обаче помагат за установяване на самоличността му.

По това време Манол Велев има и хазартен бизнес с казина в София и Варна, като има амбиции за разрастване в тази сфера. Планирал и откриване на 3 големи казина, както и на лотария.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share