Вече три години няма следа от инвалид, отвлечен да проси в чужбина

Вече три години няма следа от инвалид, отвлечен да проси в чужбина

Инвалид от врачанското село Върбешница е в неизвестност от 2016-та. Година по-късно 60-годишният Мариус Христов е обявен за издирване от Интерпол, но досега няма никаква следа от него. Дъщеря му Нелина, която той кръстил на любимата си певица и отледал сам, въпреки че е загубил и двата си крака, също не е спирала да го търси.

Младата жена разказа, че баща й е бил отвлечен за просия в чужбина в ефира на Нова тв. Първият път е бил подмамен да замине за Италия, където уж трябвало да продава части за автомобили. Но го накарали да проси. Изкарвал между 100 и 300 евро на ден, а му давали само цигари и храна.

Лъгали го, че му съхраняват парите и ще му ги дадат като си тръгне за България. Но си върнал без пукнат цент и документи. Само с акта за раждане, рани и синини. Обяснил, че е блъснат на пешеходна пътека от мотор. Но дъщеря му смята, че Мариус е бит и тормозен. Нелина разкрива, че са го принуждавали да води разговорите с нея по телефона на високоговорител, за да контролират какво ще си кажат. После инвалидът пак тръгнал за Европата.

За последно Нелина се е чула с баща си на 16 септември 2016 година. Тогава й казал, че е на ферибота във Видин и ще заминава някъде, но не знае къде. Седмица по-късно дъщерята изгубила контакт с него.

От полицията й обяснили, че той е тръгнал с бял бус за чужбина с още 7 души от ромски произход. Те са от Монтана. Всички били разпитани. По техни данни възрастният мъж е забелязан за последен път на едно от летищата в Париж и разполагал с 40 евро.

Младата жена е наясно, че където и да е, баща й не може да работи друго в неговото състояние. Но не знае къде е и дали е жив човекът, който я е отгледал сам още от бебе.

Навремето Мариус Христов е работил като настройчик в машиностроителния завод „Искър” в Мездра. Но през 1986 година загубил краката си при железопътна злополука при Своге.

Негов приятел от Враца разказа, че през февруари 2011 година за последно го срещнал на булеварда пред болницата във Враца и той разказал, че идва в областния град, за да вземе отпуснато свидетелство на 13-годишната си дъщеря Нелина, която учи в школото по изкуствата „Отец Паисий“.

Похвалил се, че момиченцето му има глас, затова го записал в паралелка по пеене. За съжаление, вече нямало да издържи финансово, затова преместил Нелина в Мездра, докъдето тя щяла да пътува с училищен автобус. Тогава бащата изчислил и споделил, че уреждането на този въпрос вдигнало дневния ми пробег на 47 км, като пресметнал разстоянието от селото до Враца, после до Мездра и обратно до Върбешница. Тогава той разкри, че получава 380 лв. на месец.

В сумата влизала пенсията му, детските и интеграционните добавки. Каза, че тези пари му стигат за една седмица.Затова се опитвал да бъде активен и да изкарва по някой лев отгоре, като върти с ръце колелата на съвсем обикновената си количката по пътищата в региона. Изчисли, че е изминал 250 000 км, навъртайки по 30 км на ден в продължение на 25 години, което ще рече, че вече бил обиколил повече от 6 пъти екватора.

„Целта ми е да обиколя още веднъж екватора – т.е. да издържа на пътуването, докато дъщеря ми стане пълнолетна“, казал преди 8 години бащата на своя изповедник.

И явно е изпълнил мисията си, защото е успял да отгледа детето си. Но пък е бил много наивен да повярва, че ще може да пребори мизерията в чужбина като се е доверил на трафиканти, които са се възползвали от недъга му. Дъщеря му и в момента не знае къде е и как може да му помогне, ако не му се е случило най-лошото.