Взеха на специален надзор делото за взрива във „Владиславово“

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство за взрива в блок 302 вх. 3 в кв. „Владиславово“. С разпореждане на административния ръководител на АП, е определен прокурор, на когото е била разпределена преписка №47 от 2020 г.

Той ще оказва методическа помощ при разследването и ще следи за срочност и качествено разследване. Делото за взрива е взето на специален надзор, тъй като се отличава с фактическа и правна сложност и особена значимост и обществен интерес. За разпореждането на апелативния прокурор е уведомен наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Както вече е известно, при взрива с последващ пожар загинаха 53-годишната Мариана и 66-годишният Веселин Димитров, който е обитавал ап. 24 във вход 3 на блока. Заключението на ДНК-експертизите, назначени от Окръжната прокуратура във Варна за установяване самоличността на двете тела, открити след взрива , показаха 100-процентово съвпадението на ДНК на Веселин и съседката Мариана.

Съдебните медици взеха проби от намерените две овъглени тела и заедно със сравнителен материал от техни кръвни роднини, те бяха изпратени в лаборатория за извършване на експертиза по метода на ДНК-профилирането.

Димитров е трябвало да напусне жилището, тъй като е имало издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, след сигнал на жената, с която живеел на семейни начала, която е собственик. От взрива бяха нанесени и значителни материални щети на други апартаменти и паркирани автомобили. Пострадаха 7 души, от които 3 деца. Заради обгазяване им при мащабния пожар те бяха настанени за лечение в болница.

„Възстановено е електрозахранването на опожарения вход, разкри кметът район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов. Ток няма само във взривените апартаменти и наводнените жилища под тях. При тях таблата са прогизнали от вода и включването на електричеството може да предизвика нови проблеми. В две трети от жилищата на т.нар. „трилъчка“ в блока има водоподаване. Услугата е спряна само за пряко пострадалите от детонацията.

В понеделник екипи на ВиК – Варна, ще огледат зоната на инцидента, която дотогава ще бъде и 100% почистена“, каза още Костадинов. Наблюдаващият прокурор по делото е прекратил окончателно огледа на местопроизшествието, което позволява да се влезе на място и да се почистят апартаментите.

Експертите от комисията по обследване на сградата взеха в петък и проба от бетона. Тяхното заключение е особено важно, защото при положително становище занеговата здравина, напусналите апартаментите си, ще могат да се приберат в тях, след възстановяване на комуналните услуги.

Над 30 семейства са засегнати от инцидента. Голяма част са настанени при близки, познати, роднини, а 4-членна фамилия е подслонена в общинско жилище със заповед на кмета Иван Портних. Заявки са подали още 4 семейства.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share