Висш прокурор се е самоубил в дома си

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Васил Миков е бил намерен мъртъв в жилището си от член на семейството си, съобщава Прокуратурата.

Сигнал за самоубийство е постъпил на телефон 112 в 15.35 часа днес. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван пистолет. В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.

КОЙ Е ВАСИЛ МИКОВ?

Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор. Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, до смъртта си беше прокурор във Върховната касационна прокуратура.

По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет. Той е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков на заточение в Кърджалийската окръжна прокуратура. Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври.

В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share