Вкарват в психиатрия убиеца на двамата си братовчеди във Варна

Вкарват в психиатрия убиеца на двамата си братовчеди във Варна

В две отделни производства Варненският апелативен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ и настани за изследване в психиатрично заведение за 30 дни обвиняемия за двойното убийство във варненския квартал “Виница”.

Първоначално Варненският окръжен съд остави Любомир С. под домашен арест, но прокуратурата протестира пред горната инстанция с искане за задържане под стража.

54-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за умъртвяването на двама негови роднини. Неприемливо е той да бъде под домашен арест на адреса, на който живеят родителите на убитите, а от друга страна няма как тази мярка за процесуална принуда да търпи в болнично заведение, с оглед принудителното му настаняване, съобщават от държавното обвинение.

Адвокатът на обвиняемия обясни, че доверителят му не е с висока степен на обществена опасност, тъй като не е бил осъждан, няма висящи производства, нито полицейски регистрации. Досега не е бил на лечение и в психиатрия. В същото време майка му е с онкологично заболяване и единствено той би могъл да се грижи за нея.

Любомир е проявявал агресивно поведение към своите роднини, живеещи в имота, който ползва и той. Извършеното се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, която трябва да бъде взета предвид при първоначалното определяне на мярката за процесуална принуда, става ясно от документите по делото.

Съдът съобрази и заключението на съдебно-психиатричната експертиза – че Любомир страда от параноидна шизофрения и към момента на деянието е бил в състояние на продължително разстройство на съзнанието. Той не е могъл да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Според вещото лице, поведението му може да бъде опасно както за него, така и за околните. Въпросът за вменяемостта не е разрешен по категоричен начин.

Междувременно обвиняемият е обжалвал и друго решение на съда – принудителното му настаняване за изследване в психиатрична клиника, което беше отхвърлено.

Двете определения на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.