Владимир Димитров: Имаме по 3-4 сигнала на седмица за контакт на педофили с деца

Владимир Димитров: Имаме по 3-4 сигнала на седмица за контакт на педофили с деца

„Имаме по 3-4 сигнала седмично, че педофили контактуват с деца в интернет. Голяма част от проблемите стават, защото родителите не знаят с кого контактува детето, каза той. Затова ключът е родителите да комуникират с детето“, заяви шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Владимир Димитров, като поясни, че обикновено родителите разбират от близки за случилото се.

„Вчерашната операция беше категоричен знак към всички хора, които свалят детско порно у нас“, добави Димитров по повод акцията, при която 13 души в цялата страна бяха задържани.

Той обясни и че системата за издирване на деца Амбър алърт е била пусната за пръв път за Сашко, защото случаят е отговарял на изискванията – детето е било обявено за общодържавно издирване и е и имало съмнение, че може да има опасност за живота му. ГДБОП е само посредник, антимафиотите включват системата след молба от полицията.

„Надявам се да бъде намерен скоро“, каза Димитров.

И обясни, че веднъж седмично българска фирма става жертва на измама с подменен айбан. При тази схема хакери пробиват пощата на служител. След това следят комуникацията и сменят банковата сметка, на която трябва да се пратят пари. Измамите са за десетки хиляди левове.