Владо от Куцина скоро може да е свободен и невинен, след… 8 години в затвора

Помните ли Владимир Илиев от село Куцина? За едноръкият музикант, който лежи невинен в затвора повече от 8 години, сме ви разказвали многократно. След година и половина битка, той е на крачка от свободата. Но няма да излезе предсрочно от затвора, каквото право има. Той ще e невинен. Това е прецедент за страната ни.

След като се запозна с материалите по делото, Главният прокурор поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Tърновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура.

Как се стига дотук?

Първо да загубиш ръката си, a след това и свободата. Да лежиш осем години в затвора за убийство, за което няма доказателства, че си извършил. И да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве. Това е историята на 42-годишния Владимир Илиев от търновското село Куцина, пише Traffic News.

След две години домашен арест и повече от 6 години затвор, той е на път да бъде оневинен. Всичко започва на 1 ноември 2010-та година, късно вечерта 54-годишният приятел на Владимир-Йордан Йорданов под прякор Лудия е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир.

Часове след като е задържан, той разбира, че е в ареста заради Йордан Лудия. Месец преди убийството Владимир дал пари назаем на Йордан. Част от тях той му върнал. „И мотивът са 90-те лева, дето Лудия имаше да ми дава. Че аз съм го убил за 90 лева. Аз му дадох 150 лева да си направи съединителя на колата.

Той беше седнал и вика: „Гледай.“ И си показа ръката. „Настръхнах за жеста, който ми правиш.“ И ме целуваше по ръцете Лудия. Че, не им отива на тези полицаи за 90 лева…Не е вярно!“, каза Владимир Илиев в интервю пред Тина Ивайлова в затвора в Троян.

„При първоначалния оглед в дрехите на убития са открити пари. Т.е ако Владимир Илиев е искал да убие и е убил фактически пострадалия за връщането на тази сума е щял да си я вземе.“, смята единият от защитниците на Владимир -адвокат Лили Матева. В ареста Владимир е разпитван няколко часа. „И аз си викам: „Ще кажа, че сме се сбили”.

Да ме остави на мира. И му викам:

„Да, сбихме се.“ Което изобщо не е така, аз бях на съвсем друго място. И тогава започнаха: “С какво го удари? С тухла ли ?“.Викам, каква тухла, какви работи приказват….“, допълва Владимир. „ Изкарвали сме го от равновесие: „Как ще кажеш, като не си ти? „Ами искам да си вървя вече, писна ми !“, разказва майката на Владимир –Димитринка Илиева.

„Аз се съгласявам, само и само да ме оставят на мира. Аз пак не знам какво е станало. И викам, ще се видя вечерта с Лудия, няма проблем ще се разберем.“, обяснява Владимир. По-късно той се отрича от това признание и казва, че му е изтръгнато под натиск от разследващите в Полски Тръмбеш.

„Владимир е бил привлечен като обвиняем в 21.50 часа. Протоколът е започнал в 21.55 минути и е завършил в 22.00 часа. Сами разбирате, че за 5 минути, няма как който и да е средно интелигентен или високо интелигентен човек, поставен в такава ситуация екстремна да бъде обвинен в едно от най-тежките престъпления, предвидени в Наказателния кодекс“, категорична е адвокат Матева. Всички обаче бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен.

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце. По време на разследването оръдието на убийството не е открито, а ДНК-експертизата от кръвта по дрехите на Владимир се оказва от петел. Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обявява, че Илиев е невинен. Следва обаче протест на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново.

Той трябва да плати също 240 хиляди лева на близките на убития. В края на 2018-та година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до окръжния прокурор на Велико Търново тогава- Емил Денев. Идват и подозренията, че до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов- Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн.

Полицаите решават да проверят версията на Владимир, още повече, че някои факти, пренебрегнати в началото на разследването, се набиват на очи. Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф. Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан. 8 години по-късно вдовицата на Даньо Лудия и новият й съпруг Малкълм са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството.

Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението. Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. До появата на екипа ни. По телефона вдовицата отрече да е виновна.В момента тя и новият й съпруг Малкълм Райс са в Англия заедно със сина на Мария от брака й с Йордан и останалите две деца. Докато излежава 12-годишната присъда за убийство, Владимир Илиев има възможност няколко пъти да кандидатства за предсрочно освобождаване. „Не искам да излизам предсрочно. Аз искам да изляза невинен. Знаят ги кои са направили убийството. Да върнат делото и да ме пуснат. Те да си оправят бакиите. Имат ги виновните хора. Да си ги съдят, да ги правят, каквото искат. Пожелавам на Малкълм и на Мария в най-скоро време да се запознаят с член 116.

Те ще го разберат кой е!“, споделя още Владимир Илиев. Според другия защитник на Владимир, адвокат Димитър Марковски има дълбок резон в неговото поведение, защото основанието той да бъде пуснат предсрочно има отношение към труда, че се е поправил и възпитал. През юли миналата година Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори, които отказаха да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев.

Допусната е една брутална съдебна грешка с него

Извършителите на престъплението свободно си се разкарват“, категоричен е адвокат Марковски. През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. Заради отказа от направените първоначално признания Окръжната прокуратура във Велико Търново в лицето на окръжния прокурор Христо Христов отказваше да възобнови делото досега. Владимир Илиев и екипа ни сезираха Главния прокурор Иван Гешев и резултатът не закъсня.

Главна прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев. Имаме уверението на окръжния прокурор на Велико Търново –Христо Христов, че искането за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев ще бъде внесено в най-кратък срок за разглеждане пред Върховния Касационен съд.

Сега остава и в най-кратък срок да бъдат прекъснато и наказанието, което Владимир изтърпява 8 поредна година в затвора в Троян. Случаят е прецедент за страната ни. Според криминалният психолог Тодор Тодоров убийството е разкрито и трябва да бъде доказано.

„За да бъде доказано трябва разследващите органи да свършат н на брой работа, постепенно, методично и целенасочено, за да може всичко това да бъде използвано в съдебна зала.“, категоричен е Тодор Тодоров.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share