Внесоха 66 тома доказателства за аферата на Бобокови и Живков

66 тома с доказателства са внесени в специализирания наказателен съд срещу групата на зам.-министъра от МОСВ Красимир Живков, братя Бобокови и още няколко задържани. Мярката им за неотклонение ще започне до няколко часа, защото адвокатите им искат да се запознаят с материалите.

Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР откриха в дома на Пламен Бобоков автобиография с прикрепена снимка на прокурор, който разследва криминалните престъпления на Васил Божков. В къщата на другия брат – Атанас пък спецекипите се натъкнали на снимка, а на гърба й имало списък с имена на умрели и живи бандити и известни личности, като срещу всяко име има различни суми в милиони левове.

Най-скандалните находки в хода на спецоперацията разследващите открили в дома на братя Бобокови, които са собствнеици на „Приста ойл“ и завода за акумулатори „Монбат“. Прокурор Милева разкри, че дома на Атанас имало цветна фотография, а на гърба й са изписани над 40 имена на известни хора и организации. Интересен детайл е, че въпросния списък започва с бандити зад граница, които са три лица, следват ги „убити бандити – 4“ и живи – 10.

„Срещу всяко име суми от типа на 70 млн. долара, 170 млн. лв, 300 млн.лв“, уточни прокурор Милева. Вижда се, че сред тях са убитите бизнесмени Емил Кюлев, починалият Петър Мутафчийски, Иван Зографски. Най-грандиозната сума от списъка е срещу името „Васко“ и е 650 $, за което разследващи предполагат, че най-вероятно са 650 милиона долара.

Срещу имената „Иван и Елена К“, зад които най-вероятно стоят бившият премиер и командир на тъмния преход у нас, пък е отбелязана сумата от 40 млн.долара. Газовият олигарх Сашо Дончев е отбелязан с 50 млн.лв., а генералът на прехода Любен Гоцев фигурира със сумата от 30 млн.долара.

Засега никой не коментира какъв е този списък с имена, сумите за какво са и откъде са, както и предназначението му.

Прокурор Милева разкри още, че в дома на Пламен Бобоков са открити автобиографии със снимки на служители от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на правосъдието, ГД „Охрана и изтърпяване на наказанията“, както и автобиография със снимка на един от наблюдаващите прокурори по делото срещу Васил Божков. Прокурор Ангел Кънев на свой ред разясни, че става въпрос за обвинител, който движи криминалната част срещу хазартния бос, а въпросният прокурор е заявил, че изобщо не познава братя Бобокови и няма идея защо са го проучвали, както и защо.