Внимание! Лекарство срещу акне тласка към самоубийства?

Препаратът „Роакутан” срещу тежки форми на акне се проверява спешно на пазара във Великобритания. Причината е, че 10 самоубийства на пациенти през миналата година се свързват с приема точно на това лекарство. Продуктът се предлага и на българския пазар.

Става дума за „Роакутан“ на фирмата „Рош“ (Roche), който се назначава за крайно средство при риск да останат постоянни белези върху кожата.

„Ще приемате „Роакутан“ при акне, което не се е подобрило след други видове лечение против акне, включително антибиотици и препарати за приложение върху кожата“, пише в инструкция на български.

Листовката на препарата е пълна с много сериозни и стряскащи предупреждения, като се подчертава, че след края на приемането му всички останали капсули трябва незабавно да бъдат предадени на лекаря. Предупреждава се и за това, че препаратът не бива да се ползва от бременни, защото може да увреди плода. Затова и след лечението с „Роакутан” не бива да се дава кръв 1 месец.

„Гардиън” цитира изявление на фирмата-производител „Рош”. В него се казва, че милиони по света приемат изотретиноин и че като повечето медикаменти, той може да предизвиква странични ефекти. „Затова и препоръчваме много да се внимава, когато се изписва, особено да се има предвид дали човекът е имал случаи на депресия, да е сигурно, че пациентът разбира какво може да последва от приемането му и да бъде внимателно наблюдаван, за да е сигурно, че получава грижата, от която се нуждае“, обясняват от фармацевтичната компания.

Няма официално установена причина за самоубийствата, за които говорят британските медии. Но близки на приемалите препарата разказват, че след като са започнали да го приемат, болните са се променили като поведение и настроение.

Във Великобритания „Роакутан“ (търговско наименование на изотретиноин, предлаган и като Accutane) се взема годишно от около 30 000 души. Системата за обществено здравеопазване NHS показва рязко увеличаване за 10 години на рецептите – от 34 283 през 2008 г. на 69 040 през 2018 г. От MHRA казват, че системата им за докладване на съмнителни случае „не е доказателство за странични ефекти, а подозрение от съобщаващия, че лекарството може да е причинителят“.

В листовките на лекарството има изрично предупреждение да внимават хора, които имат или някога са имали психични проблеми или са страдали от депресия.

Ето и какво пише в българската листовка на „Роакутан”:

„Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Роакутан:

– ако някога сте имали каквито и да е проблеми с психичното здраве. Това включва депресия, склонност към агресия или промени в настроението. Това също включва и мисли за самонараняване или самоубийство, защото Вашето настроение може да се повлияе, докато приемате Роакутан.

– Вие може да не забележите някои промени в настроението и поведението си, затова е много важно да кажете на приятелите и семейството си, че приемате това лекарство. Те може да забележат тези промени и да Ви помогнат бързо да установите някои проблеми, които трябва да обсъдите с Вашия лекар.

Уведомете лекуващия си лекар, ако някога сте имали психично заболяване (включително депресия, суицидно поведение или психози) или ако приемате лекарства за някое от тези състояния.

В крайна сметка експертната група, проверявала медикаментите с изотретиноин през 2005 г. и 2014 г. и рискът им за невропсихиатрични заболявания от това вещество, дават заключение, че информацията в продуктите за възможни странични ефекти върху психическото състояние отразяват „известното към този момент.”

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share