Внимание! Обират домовете с чистачки – доносници

Обирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, за да им доносничат, разказват жертви на схемата. От Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обаче към този момент не са получавали сигнали за подобни методи за набиране на предварителна информация. Въпреки това органите на реда съобщават, че има случаи, в които граждани стават случайни доносници, когато споделят информация пред хора, които са потенциални обирджии.

Крадците се делят най-общо на два типа

коментира пред „Монитор“ Радостин Ангелов – началник на сектора за борба с престъпления срещу собствеността в СДВР. Първият са тези, които спонтанно избират жилището, в което искат да проникнат. Те атакуват на случаен принцип, като в повечето случаи извършват престъплението в интервала от 10.00 ч. До 14.00 ч., когато обитателите са на работа и домът е оставен без надзор.

Вторият вид апаши нападат апартамента или къщата в предварително избран момент от тях след продължително събиране на информация за навиците и благосъстоянието на жителите. В този случай те наблюдават дома и го избират според неговия външен вид – дали има нови врати, сменена ли е дограмата, дали има климатици и дали сградата е санирана. Под внимание крадците взимат и външния вид на обитателите му.

Бандитите дебнат жителите на апартамента/къщата най-често, когато те излизат за работа или се прибират в края на деня. Те наблюдават как са облечени, каква кола карат и с колко торби се връщат от магазина. Така те могат да установят от кое място могат да откраднат по-голяма сума или съответно по-скъпи вещи.

Обирджиите набират предварителна информация, за да разберат дали има някой в жилището, преди да атакуват. Те следят за невзети писма от пощенската кутия и наблюдават дали вечер се включват светлините в жилището, за да определят дали е обитаемо в определения период. Радостин Ангелов коментира, че има случаи, в които бандитите следят жилището, което искат да оберат, и неговите обитатели

в продължение на два месеца

Крадците се възползват и от информацията, качена в социалните мрежи. Публикации, с които съобщаваме за пътуванията си, често стават повод да станем жертва на домова кражба. Заради това полицаите съветват да не качваме веднага снимки от ваканцията си и да помолим приятели или съседи да поливат цветята и да събират личната ни кореспонденция. Така има шанс крадците да бъдат заблудени и да не прибегнат към действия.

За да проникнат в жилището, обирджиите използват различни схеми за действие. През последните години обаче не се наблюдават нови методи за извършване на подобни престъпления, коментират от СДВР. Те заявиха, че начините за обир на дома, са вече отдавна известни на полицията и поради действията на органите на реда в тази насока, домовите кражби са намалели значително. Причина за това са и изградените от гражданите навици за предпазване от апашите. Често те не оставят в дома си голямо количество пари, злато и ценни вещи, когато пътуват по време на празничните дни.

През зимния сезон крадците нападат в светлата част

Те често влизат в дома през оставени отворени прозорци или балконски врати и тъкмо заради това апартаментите от първия до третия етаж са най-уязвими. Предпочитаният от тях метод за проникване в жилището остава през основните му врати. За целта използват различни ключарски инструменти, които са леснодостъпни както в онлайн магазините, така и във всяка квартална железария.

Избягвайте касовите брави

Експертите съветват да се избягва използването на касови брави, тъй като отключването им е детска игра за обирджиите. Дори когато сме оставили ключа в бравата, това не означава, че сме по-защитени. С помощта на семпли джаджи крадците успяват за секунди да захванат ключа и да го завъртят.

Полицаите подчертават, че е важно да се укрепи вратата и касата на жилището, за да не се допусне проникване дори и само при натиск. Сред най-евтините методи за тази цел е монтирането на греда, резе или сюрме.

Как да заблудим апашите?

От полицията съветват да не оставяме жилището без надзор за дълъг период от време. При продължително отсъстване от дома е важно да осигурим близки хора, които да събират личната ни кореспонденция. За заблуда на крадците е препоръчително да се оставим лампите включени, за да се симулира обитаемост през нощта, която да откаже обирджиите от нападение.

Също така полицаите препоръчват да се избягва качването на снимки от пътуванията в страната и в чужбина по време на коледните и новогодишните празници.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share