Внукът убиец заблуждавал: Дано открият изрода, причинил ви тази жестока смърт

Внукът убиец заблуждавал: Дано открият изрода, причинил ви тази жестока смърт

„Почивайте в мир скъпи баба и дядо. Дано час по скоро се открие изрода пречинил ви тази жестока смърт и наранил толкова много мен и всички ваши близки. Поклон пред паметта ви“ – така с правописни грешки, но „искрено“ изразил в профила си във фейбсук скръбта от убийството на 68-годишната Янка Атанасова и 75-годишния Георги Атанасов техният внук Георги Йорданов. 36 часа след убийството, както вече съобщихме скърбящият внук е закован като доказан извършител на двойното убийство, а в четвъртък варненският апелативен прокурор Стефка Якимова потвърди пред репортери авторството на престъплението.

Телата на Янка и Георги бяха открити към 13.30 в понеделник във вила на лозето им в местността „Под манастира“ по сигнал на техни близки. Мъжът и жената били с окървавени глави, смазани от удари с твърд предмет. В четвъртък по обяд областният директор на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим съобщи, че това е метална тръба. Тя е открита в близост до блок в центъра на града, където живее внукът, а до тръбата завел криминалистите самият убиец.

Веднага след сигнала в понеделник на място в района на убийството били изпратени криминалисти, в Шумен пристигнали експерти на ГД „Национална полиция“, а в работата се включили и представители на Института по психология на МВР. Убиецът разнесъл кръв от жертвите си кажи-речи из целия двор, но липсвало оръдието на престъплението.

В хода на разследването още първия ден били разпитани над 20 свидетели. Районът е в близост до една от циганските махали и често има оплаквания от стопани за дребни кражби, в социалните мрежи първите версии, които тръгнаха нарочваха обобщаващо циганите като убийци, вероятно с цел кражба или грабеж. За полицаите обаче било ясно, че тази версия издиша. По себе си Янка имала ценни накити, които останали непокътнати. Разпитани били близък приятел на убитата, както и членовете на семейството. Така кръгът на заподозрените след анализ се затворил до близък член на семейството или познат.

Според възстановения ход на събитията от неделя, 22 ноември, в ранния следобед внукът закарал дядо си във вилната зона. Убил го е с металната тръба. След това се е върнал в къщата на баба си и дядо си на ул. „Божур“ 7 в Шумен, взел е и баба си. Казал, че нещо е станало на вилата и трябва да тръгнат бързо. Жената тръгнала без лични документи, без чанта, без телефона си. Закарал и нея на лозето и я убил. „Лицето е на 21 години, студент е, работел е в строително-монтажна фирма, не е осъждан, няма криминални прояви, нямаме данни да е употребявал наркотици.“ – коментира ст. комисар Расим.

Георги е задържан в дома му. В официалния разпит по процесуалния ред е отказал да даде показания. Преди това обаче от нещата, които е казал дал доста информация на разследващите, въпреки, че първоначално се опитвал да натопи баща си за убийството. След убийството младежът взел 700 лева, получени от баба му и дядо му като рента от селскостопански имот и изтеглил от тяхна карта други 500.

„Има данни за хазартни наклонности, но може би проблемът седи далеч в преден етап, може да има някакви финансови зависимости.“ – заяви ст. комисар Расим в отговор на въпрос на „Монитор“ какво е направило така, че сума от 700 лева е станала причина за убийство – дали хазарт или наркотици. „Предстои тези въпроси да ги доизясним, имаме насоки и работим в този смисъл.“ – заяви окръжният прокурор Маргарита Георгиева.

Убиецът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 116 от Наказателния кодекс за предумишлено убийство, според който максималното наказание е доживотен затвор без право на замяна. Георги не може да разчита на законодателно снизхождение за младостта си, тъй като редуцирано наказание се прилага за лица до 20 години.