Връчването на фишове на границата най-вече заради чуждестранните шофьори

Новата схема, която ще се въведе на граничните контролно-пропускателни пунктове, е предизвикана най-вече от чуждестранните шофьори. „Ние страдаме от транзитнопреминаващите, които си позволяват да карат бързо. Често те се чувстват безнаказани“, заяви инсп. Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“ към ГДНП пред БНТ. Това не означава обаче, че българските шофьори ще бъдат привелигировани, стана още ясно от думите му.

На граничните пунктове в страната, освен че ще бъдат връчвани електронни фишове за скорост, ще бъдат и отнемани книжки при просрочени задължения към КАТ. Това обаче не е нова процедура и ще протече като стандартна полицейска проверка на пътя. Единствената промяна е, че гражданите ще имат възможността да заплатят неплатените си глоби на място чрез ПОС-терминал в рамките на 2 часа. При отказ от заплащане на санкциите, се отнема свидетелството за управление на водача, каквато е и досегашната практика. Инсп. Писанов бе категоричен, че това по никакъв начин не накърнява правата на хората и те няма да бъдат връщани, а ще могат да продължат по пътя си като пътници или пеш.

Той припомни, че задълженията по връчени документи за нарушение, могат да бъдат заплатени в 14-дневен срок с 30% отстъпка и в рамките на месец в пълната си стойност. Ако това не бъде направено, книжката се отнема при всички обстоятелства, независимо дали полицаите са спрели длъжника на пътя или при ГКПП-то.

На границите ще бъдат проверявани и пътниците, защото някои от тях може също да са водачи. Така се избягва и сменянето на шофьорите на превозното средство непосредствено преди пунктовете, за да се избегне плащането на глоба.

Тази система до този момент действа на граничен пункт „Калотина“, но до средата на следващата седмица ще бъде въведена и на още 8 пункта. „Целта не е да се съберат глоби и да напълним хазната, тъй като родните шофьори са добросъвестни и в голямата си част покриват задълженията си. Целта е да се постигне превенция и да се намалят жертвите на пътя.“, обясни инсп. Писанов. Той заяви, че главната мисия е да се връчат невръчените до този момент електронни фишове за скорост, тъй като това е една от водещите причини за причиняването на тежки катастрофи.