Връщат мерките за COVID-19 при скок на 5 показателя

Мерките, които трябваше да се спазват по време на извънредното положение заради COVID-19, може да бъдат върнати, ако се установи скок на пет показателя, които Националният оперативен щаб продължава да следи. Това каза неговият заместник-началник и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Стриктно ще се наблюдават броят на новопотвърдените инфектирани с RT PCR тестове и дали има повишаване на броя им в няколко последователни дни. Освен това ще се вземе предвид колко заразени с COVID-19 са приети в болници. Ще се следи и за това колко от хоспитализираните имат нужда от интензивни грижи и колко точно от тази бройка са на командно дишане.

Внимателно ще бъде отчитано и как се овладява заразата във възникналите клъстъри. Петте показателя не са обвързани с конкретни цифри на заболели, а с тенденцията дали заболеваемостта се увеличава и попадат ли новооткритите случаи в тях. Двама са заразените лекари за последните 24 часа, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб (НОЩ).

25 са новите случай на коронавирус за последните 24 часа. Общо заразените с коронавирус станаха 2585, като половината от засегнатите от заразата са оздравели. Изписаните за последните 24 часа са 115.

„Почти всички от новозаразените за денонощието са свързани със заразените в болницата в Сливен“, заяви доц.Кунчев. Сред новозаразените е момче на 17 години в София, което е на домашно лечение, каза ген.Мутафчийски. В момента на лечение в болници са 141 души, като от тях 8 са на интензивно лечение, обобщи Мутафчийски.

Процентът на заразен медицински персонал е 10,4%, каза още генералът. Болниците, лекували пациенти с коронавирус, са 77.

Бяха открити много клъстъри, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая, обяви началникът на щаба. Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR, разясни още шефа на щаба. Точно 100 дни работа от създаването отчетоха вчера от НОЩ, като броят на брифингите, които са дали, е 129 на брой.

147 души са починалите от COVID-19, обяви още ген. Мутафчийски. Лабораториите бяха 2 от началото на коронавируса, сега са одобрени 32 лаборатории. А общият брой на лабораториите е 143, каза още генералът.

Относно противоепидемиологичните мерки, Мутафчийски обясни, че те остават във вида, в който са в заповедта на министър Ананиев.

Посещението на градините е под 30% в момента, каза доц. Ангел Кунчев. „Учениците няма за кога да се връщат в училище, а за университетите ще се реши до 10 дни“, каза още доц.Кунчев. Взимат се мерки, за да не се заразят децата, увери Кунчев.

От 10 юни се разрешават спортни прояви и тренировки на открито. Това нареди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в нарочна заповед.

Изискванията са заетостта на местата за публиката да бъде до 30% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки или при спазване на дистанция от 1,5 м. От 15 юни 2020 г. се разрешават тренировки и състезания и на закрито, с публика при спазване на същите мерки.

В курортите само заболелите ще са под карантина. Не е възможно цели курорти да бъдат поставени под карантина. Това обясни шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Пенчо Пенчев.

При положителни случаи на коронавирус заболелите единствено ще бъдат изолирани и поставяни под карантина. За да се върнат част от премахнатите мерки, ще се следи заболеваемостта върху населението и процентът на контактни на първи и втори ред за определен период от време.

„Преди да се направят епидемиологични проучвания не може да се каже дали и или ще трябва да се затегнат мерките“, посочи Пенчев. 14-дневната карантина за всички лица, които влизат на територията на България от Швеция, Великобритания, Белгия, Република Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта пък ще бъде премахната едва когато СЗО и от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията преценят, че рискът от заразата е намален.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share