ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана с явно електронно гласуване. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 членове на ВСС, „против“ се обявиха четирима.

„Благодаря на всички, които ме подкрепиха и гласуваха за мен“, бяха първите думи на Гешев след гласуването.

По закон предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

“Бях достатъчно ясен в 10-часовото изслушване, което се проведе на живо – безпрецедентно за ЕС. Очакваме становището на президентството. Ако и когато приключи процедурата, ще коментирам допълнителни въпроси. Не знам кой ме подкрепя, нямам отношение и с хората, които не ме подкрепят. Всеки има право да се изрази. Единствената разграничителна линия е дали се спазва закона”, коментира Иван Гешев пред журналисти след като беше избран за главен прокурор.

„Не знам дали ще съм прокурор. Благодаря на Красимир Шекерджиев, за коректното и искрено мнение. Не смятам, че е прав, но ще се постарая да опровергая преценката му. Не уважавам и съдията, който прочете предварително написана реч. Надявам се да го е написал той. Явно е бил предварително подготвен, а изслушването не е било от значение за него“, допълни той.

„Смятам, че президентът изцяло ще изпълни правомощията си. Не се съмнявам, че той ще постъпи правилно по негов избор, а не от външен натиск“, разкри Гешев.

„В правомощията на изпълнителната власт е охрана на обществени мероприятия, уважавам всяко мнение – срещу или „за“ мен, но законът трябва да се спазва. Не знам дали „Орлов мост“ е блокиран незаконно. Бях на изслушване. Чувствам се изморен“, каза още той.

„Ако процедурата бъде изпълнена, ще се постарая Прокуратурата да е прозрачна за медиите и всичко да бъде оповестявано“, съобщи Иван Гешев.

„Ще живея, това ще правя. Смисълът на живота ми не е един мандат на главен прокурор“, завърши сегашният главен прокурор Цацаров.