Втора фирма на Васил Божков – „Евробет“, поиска фалит

Втора фирма на Васил Божков – „Евробет“, поиска фалит

Втора хазартна компания, свързана с Васил Божков – „Евробет“, е поискала от съда да бъде обявена в несъстоятелност, става ясно от документи в Търговския регистър.

Молбата е до Софийския градски съд и е от 6 март. В писмото е посочено, че всички сметки на дружеството са запорирани по искане на НАП, а държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта си търси близо 75 млн. лв.

Искане за обявяване в несъстоятелност към съда е отправило и „Ню геймс“, което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков – „Национална лотария“. На 4 март съдът е одобрил молбата и е назначил временен синдик. Дружеството има около 300 млн. лв. задължения към държавата.

Преди два месеца стана известно, че лотариите на Божков, както и офлайн букмейкърът му „Еврофутбол“ са плащали по-ниска такса на държавата, тълкувайки различно закона. Заради това нарушение се стигна и до промяната, с която частните лотарии бяха забранени.

„Евробет“ има шест лиценза, като единият от тях беше за организиране на лотария с талончета – „Лотария България“, която обаче беше с много малък дял на пазара. Останалите са за онлайн залози, казино, лото игри и числови игри. От писмото на дружеството до съда става ясно, че всички негови сметки са запорирани по искане на данъчните, както и че има издадени три акта от Комисията по хазарта за установяване на публични държавни вземания в размер на 75 млн. лв., които са били обжалвани.

От „Евробет“ посочват, че с отнемане на лицензите им за моментна лотария и лото игри, както и с влизане в сила на изискването фишове и билети да се продават само от държавния тотализатор, дружеството на практика е останало без приходи. На сайта на компанията се посочва, че с последните промени в Закона за хазарта се забраняват всички моментни лотарийни и числови лото игри, организирани от частни хазартни оператори. Така „Евробет“ се е принудила да спре да приема залози за всички свои числови игри: „Еврошанс“, „Лотомания“, „Спорт шанс“, „5 от 11“ и „Покер шанс“, както и продажбата на лотарийни билети от всички разновидности на „Лотария България“. Прекратява се също и приемането на залози на сайта eurobet.bg, информира Капитал.

От дружеството посочват, че заради запорите не могат да се разплащат с контрагенти, да плащат своите текущи данъчни задължения, както и печалбите на играчите. „Евробет“ е спряло да изплаща и задълженията си към кредиторите, става ясно от писмото. В Търговския регистър се вижда, че компанията има залог в полза на българска банка.