Въвежда се извънредно положение до 13 април заради коронавируса

Въвежда се извънредно положение в България заради коронавируса. „За“ предложението на правителството гласуваха единодушно 201 народни представители.

Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с коронавируса.

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

Извънредното положение в страната ни ще бъде в сила от днес, 13 март до 13 април 2020 година.

Припомняме ви, че в България до момента има 23 установени случая на коронавирус. Един от тях е смъртен.

Разбира се на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, санитари, ръковидители на болница за всичко, което вършат. Те се страхуват и те се уморяват. Така премиерът Бойко Борисов започна днешното си изявление пред парламента. Той пристигна извънредно в сградата на жълтите павета, за да аргументира искането на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение.

От думите му стана ясно, че ще се предвидят средства, с които да се стимулира медицинското съсловие в битката срещу коронавируса.

Борисов коментира, че бъде направен план как точно да се случат нещата в различните сфери у нас. Посочи, че бизнесът ще бъде засегнат, ще има органичения в износ и внос на стоки.

„Тези извънредни спешни мерки носят големи поражения. Когато затваряме училища и детски градини, родителите си стоят вкъщи, това подлага под риск бизнеса“, посочи той.

И напомни, че най-доброто е, че децата боледуват леко.

„Дето се вика, бъдещето ни е защитено“, посочи Борисов.

„Всяко едно нещо така е скачено, че нито една държава не е приложила една мярка повече от нас“, каза още премиерът.

След като искането бе гласувано единодушно, Борисов още веднъж благодари и на парламентарни групи за подкрепата. Стана ясно, че ще бъде сформирана и експертна група за неутрализиране на вредите от коронавируса. Премиерът приветства участието и на депутатите в експертните разговори.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share