Във Ветово открили експлозиви, достатъчно да заличат града

Във Ветово открили експлозиви, достатъчно да заличат града

Прокуратурата в Русе разследва случая във Ветово, при който мъж пострада след взрив на тротилова шашка. В дома му бяха намерени големи количества експлозиви, които според кмета са достатъчно, за да заличат целия град.

51-годишният минен инженер все още е в болница без опасност за живота.

Атанаска Иванова живее в непосредствена близост до къщата, в която е станал взривът. Новината, че в дома на съседа ѝ са намерени големи количества експлозиви, истински я шокира.

„Той е с висше образование, работил е долу на рудника, но че ще има такова количество… Просто не ми е минало през ума, че може да има такива боеприпаси и какво може да стане“, обясни Атанаска пред Bulgaria ON AIR.

Разследващите са открили в къщата 11 кг тротил и 8 кг амонит, както и детонационни шнурове. Красимир Стойков, който пръв се е притекъл на помощ при инцидента, не е изненадан от находките.

„Сериозни са количествата до такава степен, че ако бяха взривени всички Ветово днес нямаше да го има“, заяви кметът на града д-р Мехмед Мехмед.

Все още не е ясно защо мъжът е държал в дома си взривните вещества и дали експлозията вчера е случаен инцидент. Местните споделят, че той е имал лични проблеми.