Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Над 100 жени са убити от началото на годината във Франция – една от европейските страни, най-силно засегнати от „феминицида“ (убийствата на жени), свързан с домашното насилие. Серия мерки против това явление бяха представени във вторник при откриването на тематична кръгла маса в Париж.

„Крайна необходимост“, написа в заглавие всекидневникът „Либерасион“, на фона на растящите зловещи цифри. В събота броят на жените, убити тази година от своя спътник в живота, достигна сто. А в неделя деветдесетгодишна дама стана 101-ата жертва. Подозира се, че е пребита с бастун от своя 94-годишен съпруг, пише Франс прес.

През 2018 г. властите са регистрирали 121 убийства на жени, свързани с домашното насилие. В Европа Франция е сред страните с най-голям брой жени, убити от своя партньор, с 0,18 жертви на 100 000 жени, сочат данните за 2017 г., публикувани от Евростат.

Тези убийства са по-малко в Швейцария (0,13), Италия (0,11) и Испания (0,12), но в Германия са повече – 0,23 на сто хиляди.

Наши сънароднички, жени, умират днес

в страната ни удушени, намушкани с нож, изгорени живи или пребити. На всеки два-три дни“, заяви министър-председателят Едуар Филип.

„От векове насам тези жени биват погребвани под нашето безразличие, отричане на проблема, безхаберие и вековен мачизъм, нашата неспособност да погледнем в очите този ужас“, добави премиерът, който откри дискусията, заобиколен от десетина свои министри.

Представители на ред сдружения, изявени активисти, полицаи, жандармеристи, магистрати и адвокати – близо 80 души участваха в проявата, добила известност като „Грьонел“ на тема домашното насилие. Алюзията е за ул. „Грьонел“ в Париж, където се състояха мащабни преговори за заплатите по време на движението от май 1968 г.

Като опит да се овладее положението, довело по данни на правозащитно сдружение до над 100 смъртни случая от 1 януари насам срещу 121 официално обявени за цялата 2018, премиерът оповести, че от началото на идната година се създават 250 нови места за спешно настаняване на жени, бягащи от насилие в семействата, и още 750 места за временен престой – мярка, която ще струва 5 милиона евро.

Освен това правителството ще назначи в съдилищата „специални прокурори-референти“ и ще проведе експеримент със съдебни зали за спешни случаи, „за да може делата да се приключват за две седмици“. Ще се въведе и практика жертвите да подават жалби в болницата.

„План Маршал“

Първите обявени мерки „не са кой знае какво начало, но все пак са начало – с някои добри насоки и някои несполучливи“, коментира Ан-Сесил Мелфер от Фондацията на жените. Премиерът „малко прибързано загърби въпроса за средствата“, иронизира тя.

„Не бе съобщено за отпуснати средства, затова представените мерки, честно казано, разочароват“, добави Каролин Дьо Ас от групата „Всички ние – жените“ с хаштаг #NousToutes.

Феминистките сдружения настояват за „план Маршал“, който да включва 2000 нови места за настаняване и да разполага с „поне“ 500 милиона, дори един милиард евро – далеч от кредитите в размер на 79 милиона евро, отпуснати засега за тази борба, сочат данни от съвместно проучване на пет организации.

Те изтъкват също нуждата от по-добро обучение на полицаите и жандармеристите, които приемат жалби от жените – жертви на насилие, за да не бъдат последните отпращани или убеждавани, че от жалби „полза няма“.

„Убедени в успеха“, сдруженията се стремят да бъдат и „бдителни“, по-специално с оглед риска събитието да си остане „правителствена пиар операция“.

„Моето искане е всички решения да се изпълнят още утре, защото утре може още някой да умре“, заяви пред премиера Люсиен Дуиб, чиято дъщеря Жули бе убита в началото на март от бившия си приятел.

Заключенията от съвместната работа се очаква да бъдат огласени на 25 ноември по случай международния ден за премахване на насилието срещу жените.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share