Възпитателка в детска градина изтегли 5 кредита от името на майки с фалшиви документи

За скандална схема с източване на „учителската” Взаимоспомагателна каса в Пловдив съобщиха родители пред TrafficNews. Пет кредита по 15 000 лева са били изтеглени от касата с фалшиви документи. Кредитите са заявени от името на пет пловдивчанки, които обаче дори не знаели изобщо за съществуването на въпросното сдружение , което подпомага финансово работещи в сферата на образованието и културата, съобщава „Трафик“.

Общият знаменател между петте жени са децата им, които са възпитани на детска градина „Червената шапчица” в ЖР”Тракия” . Случаят е поет от Икономическа полиция. През юли петте пловдивчанки получили позвъняване от Взаимоспомагателната каса и така разбрали, че са титулярки по кредити в размер на 15 хиляди лева.

„Изненадах се, защото не съм теглила никакъв заем. А освен това за първи път чувах за тази каса, което подпомага учители. Аз никога не съм била учителка” разказа едната от майките. Следват разпити в Икономическа полиция. Оказва се, че всички кредити са изтеглени от учителката Стела Маслева, служител в „Червената шапчица”.

Заявленията, подадени от нея до касата, са попълнени с данни на въпросните жени , някои от които са актуални, други от стари лични документи, а трети – не отговарят на истинските. Тъй като задължително условие за получаване на максималния размер на кредита е искателят да има четирима поръчители, в документите са използани и лични данни на служели от детското заведение.

„Не знаем как тази жена се е сдобила с наши лични данни и как тези пари са й отпуснати. В крайна сметка някой трябва да проверява истинността на тази информация” тревожат се майките. Кредитите са изтеглени преди година, през 2018 година и очевидно доскоро са били погасявани редовно. Заради закъснение на вноските обаче служители на касата са започнали насрещни проверки и открили измамната схема. След това подали сигнал в Икономическа полиция.

Взаимоспомагателната каса се управлява от Сдружението за взаимопомощ на работещите в областта на образованието науката и културата. Председателят на Управителния съвет Васил Въргулев потвърди информацията, но заяви, че не може да даде подробности предвид воденото следствие. Според него обаче няма служител от касата, който умишлено да подпомогнал схемата , приложена от Стела Маслева.

„Заемите се отпускат по документи, а заявленията , подадени при нас отговорят на всички изисквания. Те съдържат цялата необходима информация, лични данни и са заверени с печатите на учебното заведение, в което работи Маслева” коментира Въргулев. Той заяви, че ще изчака края на следствието и вероятно на Управителен съвет ще обсъдена промяна в процедурата при отпускане на заеми. „Това е първият подобен случай в 60 – годишната история на касата” каза той. Адвокатът на касата – Доротея Бодакова коментира, че няма да бъдат ощетени нито жените, от чието име са изтеглени парите, нито членовете на касата.

Директорът на „Червената шапчица” Тинка Костадинова – Бодурова заяви , че е започнала процедура за дисциплинарно уволнение на Маслева. Оказва се, че учителката се е възползвала от печатите и личните данни на родители и учители, докато е замествала директорката по време на отпуск. Тогава тя е имала достъп до печата и успяла да комплектова документите за кредити. В заявленията майките са представени като учителки от въпросната детска градина. Бодурова призна , че е шокирана от случилото се, тъй като Маслева е сред най- уважаваните педагози в детското заведение.

„Родителите я уважават, децата я обичат. Нейните групи първи се запълват, защото родителите искат децата им да са при нея. Нямам обяснение какво я е подтикнало да направи всичко това. Вероятно се касае за някакви лични проблеми. Поисках й писмени обяснения, но до този момент не съм получила такива” коментира директорката.

Според запознати Маслева е има вземала суми от фирми за бързи кредити и там е натрупала сериозни задължения. Схемата, която е използвала, вероятно е била с цел да ги погаси , тъй като от фирмите са я притискали, а освен това там са се трупали и сериозни лихви. В Районна прокуратура има образувано досъдебно производство по случая от 23 юли 2019 година. Два дни по-късно Маслева е привлечена като обвиняема, като й е взета мярка за неотклонение „ парична гаранция”.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share