Въоръжават с електрошокове частните охранители

Въоръжават с електрошокове частните охранители

Частните охранители ще могат да използват електрошокови палки или пистолети, изстрелващи заряд от разстояние, когато задържат престъпници. Такава поправка в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) внесоха шестима депутати от ГЕРБ. Сред тях са бившият заместник вътрешен министър Красимир Ципов и бившите служители на МВР Пламен Нунев и Маноил Манев.

Законът дава правото на частните гардове да залавят бандит и да го държат в плен на местопрестъплението, докато пристигне полицейски патрул, на който го предават. При задържането използват две помощни средства – пластмасова или гумена палка и белезници. Регламент за оръжия с електрошок има само за полицаите и гардовете от НСО. Частните охранители могат да ги използват, както и лютивите спрейове, но рискуват да бъдат дадени под съд, ако задържаният получи някакви увреждания. Иначе в случай, че бъдат нападнати, могат да ги използват при самоотбрана.

Шестимата депутати от ГЕРБ предлагат още в ЗЧОД да отпадне изискването за задължително средно образование за охранителните, като смятат, че основното образование е достатъчно. Сега със завършен 8-ми клас могат да се наемат само пазачи на недвижими имоти или селскостопанска продукция. Според експерти от бранша обаче идеята е прибързана и няма как да се приложи за патрулната дейност, тъй като основно изискване за гардовете е да имат шофьорска книжка, а тя се дава след завършено средно образование. Освен това, какъвто и да е охранителят, той трябва да може да чете, пише и работи с техника – неща, които не са сигурни при сега завършващите основно образование.

Друга от поправките предвижда даването на лиценз за охранителна дейност и на осъждани лица, които са реабилитирани. Не е ясно дали вносителите си дават сметка, че така помагат на охранителни босове от 90-те години, осъждани и за престъпления от общ характер, сред които и рекет, отново да се върнат в бизнеса.