Въпреки записите на прокуратурата: Протестът на 14 юли още по-голям

Въпреки записите на прокуратурата: Протестът на 14 юли още по-голям

Бунтът срещу властта започна своя ден №6, въпреки извадените по ченгеджийски днес „записи“ на прокуратурата как Васил Божков организира протеста чак от Дубай. В момента вече се събират хора на протеста пред президентството. Част от недоволните носят български знамена, като притокът на хора постоянно се увеличава.

Засилено е полицейското присъствие в района. В първите редици са полицаите с жилетки „Антиконфликт“. Все още не е ясно дали ще се проведе шествие до Орлов мост. Това е шести ден на протести срещу правителството. Поводът бяха арестите и претърсванията в президентската институция.

Впоследствие гражданското недоволство прерасна в протести срещу правителството. Предните вечери имаше напрежение между протестиращите и органите на реда.

Протестът срещу правителството и извън София става все по-мащабен. Бунтари днес имаше в няколко областни градове, които допреди ден-два бяха мирни, без хора по улиците с викове „Оставка”. „Трябва да има промяна, да има еднакви мерки“, „Очакваме правителството да подаде оставка“, „Мутри вън“ са част от позициите, които заявиха пред БНР протестиращи.

Над 200 души шестваха в Бургас с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В града започна подписка Общината да си върне пътя към т. нар. „Доганови сараи“.

Протестът в Русе за шеста поредна вечер събра на площада пред Съдебната палата стотици граждани, които направиха шествие и отново настояха за оставките на правителството и главния прокурор. Всяка вечер в Русе ще има протест, докато няма реакция от столицата. В това бяха единодушни тази вечер хората на площада.

Протестиращи се събраха за поредна вечер пред сградата на общината в Ямбол. Организаторите са категорични, че няма да се откажат, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка. Групата от протестиращи беше по-малобройна в сравнение с предходните дни. Организаторите са категорични, че протестът е граждански.

Около 300 души се събраха пред Община Пловдив с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще има протест, докато кабинетът Борисов не падне.

Във Велико Търново протестният митинг с искане за оставката на правителството тази вечер премина под наслова „Стига вече“. Пред паметника „Майка България“ в центъра на града заедно протестираха митингуващите отпреди 30 години и младите с възгласи „Оставка“ и „Мафията вън“. Протестът утре ще прерасне в шествие от паметника „Майка България“ до крепостта „Царевец“.

За пета поредна вечер варненци се събраха пред сградата на общината, за да изразят своето недоволство от управлението на страната. И в предишните дни стотици излязоха по улиците на Варна с искания за оставка на кабинета.

Повече от час продължи протестът в Шумен под наслов „Да върнем Шумен на хората“. Шуменци се обявиха срещу корупцията и липсата на реформи и призоваха за оставки и съд на „всички виновни, за да си платят греховете“. Те поискаха оставката и на областния управител на Шуменска област Стефан Желев и на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Пореден ден на недоволство в Габрово. Протестът премина в шествие. Протестиращите се обединиха около желанието за промяна.

Над 100 души излязоха на протест в Дупница тази вечер. Шествието тръгна от Съдебната палата и мина през центъра на града. Участниците поискаха оставките на премиера и главния прокурор.

Демонстрация имаше и в Благоевград.