В аптеки и магазини рискът от заразяване е най-висок

Аптеката е мястото с най-висок риск от заразяване с новия коронавирус, твърди руският лекар Владимир Зайцев.

Специалистът подчертава, че при епидемия най-добрият начин да се предпазим е да си останем у дома. Въпреки това в много случаи гражданите излизат, но трябва да знаят, че на определени места концентрацията на вируса е многократно по-висока, отколкото на други, пише в. “Известия”.

Лекарят смята аптеките за най-опасното място, защото там влизат предимно болни хора. Някои пък търсят съвет от фармацевтите. В резултат на това се образуват опашки и тъй като често аптеките са малки, е трудно да се спазва дистанция. Според Зайцев, за да се защитите, трябва да влизате в аптеката с маска и да мажете носа си с антивирусен мехлем. Най-добре е да знаете предварително от какво лекарство се нуждаете и да изберете аналог, ако случайно не е налично. При влизане и излизане от аптека ръцете трябва да се третират с антисептик.

Второто най-опасно място са магазините. Руският лекар съветва да пазарувате с маска, да купувате пакетирани продукти и да се движите бързо. До магазина е хубаво да ходи един и същи член на семейството, най-добре – мъж, защото ще може да носи повече продукти.

За да се опазите, е категорично забранено да отваряте пликове и опаковки, като преди това облизвате пръстите си.

Висок риск от заразяване крият и бензиностанциите, разходките на кучета и изхвърлянето на боклука. Експертът съветва хората да мият старателно ръцете си и лапите на кучето веднага след прибиране вкъщи. На бензиностанции е по-добре да оставите на служителите да ви налеят гориво, за да не се налага да пипате пистолета на колонката. А в боклука вирусът може да остане жизнеспособен известно време.