В затвора третирали Джулиан Асандж по-зле от убиец

„Аз съм в ада“, това казал Джулиан Асандж на брат си – Гейбриъл Шиптън. В понеделник бе организиран малък протест в защита на създателя на WikiLeaks. Зад гърба на Асандж, освен брат му, застанаха и журналистът Джон Пилджър, както и музикантът Роджър Уотърс от Pink Floyd.

Преди месец Гейбриъл Шиптън посещава брат си в затвора Белмарш. Но това, което вижда, е само бледо копие на Асандж от преди година. Журналистът е отслабнал до неузнаваемост, в гласът му се чете отчаяние.

„Не се засмя нито един път. Нямаше за какво“, разказва Шиптън пред насъбралата се тълпа. По думите му, „британската система за правосъдие прави всичко възможно да пречупи и последната останала надежда у брат му“.

„Трябваше да сдържа сълзите си, защото осъзнавах, че това може да е последния път, в който го виждам“, заяви Шиптън.

Сега Асандж излежава присъда от 50 седмици, заради това, че не се явява на делото си през 2012 година. След това го чака евентуална екстрадиция в САЩ, където го очаква евентуална присъда от 175 години.

„Опасността, пред която е изправен Джулиан, лесно може да достигне до бившите и настоящи редактори на The Guardian, The New York Times, Der Spiegel, El Pais in Spain, The Sydney Morning Herald и много други медии, които публикуваха откритията на WikiLeaks“, каза журналистът Джон Пилджър.

Той заяви, че начинът, по който Великобритания третира Асандж е този, по който диктаторите третират политическите си затворници. Журналистът твърди, че създателят на WikiLeaks, близо 4 месеца след ареста си, все още няма достъп до важните документи около процеса му в САЩ, нито позволението да се свърже с американския си адвокат, а в „Белмарш“ го третирали по-зле и от убиец.

„Когато попитах, какво иска да ви предам днес, той ми каза: „Предай им, че не съм само аз. Това е много по-голямо. Става дума за всички ни. Всички журналисти, които вършат работата си, са в опасност. Съобщението е просто – Внимавайте или и вие ще свършите в американска адска дупка“, споделя Пилджър.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share