В Испания на всеки 7 минути умира човек

В Испания на всеки 7 минути умира човек

Броят на починалите от новия коронавирус в Испания нарасна до 1002 души, като новите жертви са 235 души спрямо регистрираните 767 починали довчера. Това обявиха здравните власти на страната, цитирани от испанските медии. В понеделник – 16 март, в Испания са умирали хора на всеки 16 минути, в четвъртък, 19 март – на всеки 7.

Броят на регистрираните заразени в страната нарасна до 19 980 души, като допреди 24 часа бяха 17 147 заразени, т. е. увеличението за ден е с над 2 800 души.

Испания става четвъртата страна, която отчита повече от 1000 починали от COVID-19, като повече жертви има само в Италия, Китай и Иран.

В Испания е наложена тотална блокада, като хората могат да излизат от домовете си само за покупка на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, ходене на работа и други неотложни излизания.

Повече от една трета от регистрираните заразени са в областта Мадрид. Армейски специалисти са готови да започнат да влизат в социалните домове, за да помогнат с дезинфекцията, след като вирусът причини смъртта на 50 души в домове за възрастни хора в областта.

Въпреки че здравните власти предупреждават, че пикът на кризата ще е след няколко дни, хората на фронтовата линия описаха обсадени болници, работещи близо до предела на възможностите си, техните затруднения се изостриха от големия недостиг на защитни принадлежности като маски и ръкавици.

„Настоящата ситуация в болниците в Мадрид е критична“, предупреди Анхела Ернандес от Асоциацията на лекарите и специалистите в Мадрид, като алармира: „Здравната система е в състояние на тревога.“