В критично състояние е пострадалата при взрив на газова бутилка в Пловдив

Газова бутилка гръмна и разтресе цял жилищен блок в Пловдив. Апартаментът, в който е станал инцидентът, и целият етаж на жилищния блок са без прозорци.

Ударната вълна е изкъртила външната врата на апартамента и е пръснала отломки от прозорците и щорите на терасата в радиус от повече от 40 метра.

При инцидента е пострадала възрастна жена, която е била сама в жилището. Нейното състояние е критично. Тя е на 83 години, има дълбоки изгаряния по тялото и е с опасност за живота, това съобщиха лекарите от Клиниката по изгаряния към Университетската болница „Свети Георги“.

Според инспектор Павел Маринов от Пожарната не се е взривила самата газова бутилка, а е имало изтичане на газ, в следствие на което помещението се насища с газ и възниква взрив. Съседите също разказват, че се е чул много силен взрив и е имало стъкла навсякъде около жилището.

Това е пореден инцидент с газова бутилка в апартамент в Пловдив. От началото на годината сигналите за подобни инциденти са 10. 4 от тези случаи са съпроводени с взрив. Най-честата причина за такива инциденти е неизправност в газовата бутилка. От Пожарната предупреждават да се обръща внимание на съединителните маркучи, на мястото, на което се поставя бутилката, както и на указанията от производителите.