В пристанище Джоя Тауро конфискуваха 1176 кг кокаин

Карабинери и служители на Финансовата гвардия на Италия откриха и конфискуваха в южното пристанище Джоя Тауро рекордна пратка кокаин – 1176 кг.!

Дрогата била скрита в пристигнали от Южна Америка 144 кашона с банани, които пък били подредени в хладилен контейнер. Размешаните със сладкия плод пакети с наркотик били „видяни“ от служителите на силите за сигурност благодарение на свръх модерен скенер. Според публикуваните в италианските медии дописки, контейнерът трябвало да бъде натоварен в Джоя Тауро на ТИР и откаран в Германия. Антимафиоти, запознати с алъш-вериша на кокаина на едро и дребно, изчислиха, че стойността на иззетия наркотик надхвърля 250 млн. евро.

Както писаха авторитетните всекидневници „Кориере дела сера“ и „Република“, заловената пратка потвърждава тезата на митничарите и полицаите в Италия, че Джоя Тауро е истински „хъб“ на дрогата от Южна Америка за Стария континент. Само от началото на тази година до конфискуването сега на рекордното количество кокаин, там са били открити и секвистирани други над 2,5 тона от скъпия и все по-търсен наркотик. Силите за сигурност предполагат, че трафикът му е организиран от властващата според тях в Джоя Тауро калабрийска организирана престъпност „ла ндрангета“ в комбина с наркокартелите от Централна и Южна Америка.

Прокурорът и антимафиот №1 в областта Калабрия Джовани Бомбардиери написа в съобщение за печата, че многото кокаин е бил заловен благодарение на сътрудничеството на италианската дирекция за борба срещу трафика на наркотици и специализираното в тази сфера специално звено на Европол.