В четвъртък: Нов епизод от сагата с д-р Иван Димитров, застрелял Плъха

В четвъртък: Нов епизод от сагата с д-р Иван Димитров, застрелял Плъха

С разпит на още свидетели продължава делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Джевизов-Плъха на 2 март 2018-а. Следващото заседание е насрочено за 21 януари, четвъртък, от 10 часа в Окръжния съд в Пловдив.

Припомняме, че след поредица от съдебни заседания докторът беше оправдан от Окръжния съд за това, че на 2 март 2018 година, при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана, е застрелял с незаконно притежавания си пистолет Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ. Първоинстанционният съд осъди д-р Иван Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси, без да има надлежно разрешение за това.

През май обаче Апелативния съд отмени изцяло оправдателната присъда спрямо Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание. През юли магистратите решиха делото да протече по общия ред и отхвърлиха искането на защитата на медика да се гледа по съкратената процедура. Сагата започна отначало на 29 септември с разпит на част от общо 21 свидетели и вещи лица.

Сред първите разпитани бе екипът на Бърза помощ – лекарка и шофьор, който бил дежурен и се отзовал на мястото на убийството. Пред съда лекарката посочи, че са заварили безжизненото тяло на Джевизов върху капака на кола, било започнало да се вкочанява. На земята до трупа видели нож, но без кървави следи.

Пред магистратите се изправи също майката на Жоро Плъха – Златка. От думите й стана ясно, синът й няколко пъти бил в затвора, но не заради кражби или тежки престъпления, а защото си бил буен и се бил с други момчета. Джевизов работил в дюнерджийница в „Столипиново“. Златка посочи, че синът й имал три деца от различни жени, като за последното помагала грижи, тъй като майката е потънала в неизвестност.

Kалекото на д-р Димитров – Димо Тодоров обясни, че във фаталната нощ се събудил от шум. Чул 2 или 3 изстрела, както и виковете на лекаря: „Стой, стой!“. Някой друг извикал „ау!“. Тодоров излязъл на вратата на терасата, но нямал видимост към двора, където се е разиграл екшънът между доктора и крадеца.

От разпитаните свидетели стана ясно още, че докторът, освен незаконен пистолет, имал и незаконна въздушна пушка.

Версията, която се поддържа от прокуратурата е, че Жоро Джевизов влязъл да краде в гаража на лекаря, Димитров го видял, взел пистолета си и слязъл долу. Плъха хвърли по него нож и метална табела и докторът стрелял. Плъха успял да избяга, но малко по-късно е открит мъртъв върху БМВ зад Областната управа.

Освен ножа, намерен в краката на убития Джевизов, са открити още два, отново чисти, в дома на доктора.