Газ и водни струи срещу протеста в Минск след изборите, влачат хора

Хиляди хора излязоха на улиците на Минск, изразявайки несъгласието си с обявените първи резултати от президентските избори в Беларус, съобщават местните и световни издания. Според тях настоящият лидер Александър Лукашенко набира около 80% от гласовете. Действията бързо са прераснали в сблъсъци със служителите на реда. Първите арести се случват час след затварянето на избирателните секции.

Протестните настроения обаче нарастват все повече и повече. Протестиращите започват да влизат в ръкопашни схватки със силите за сигурност, а те от своя страна са започнали да използват светлинно звукови гранати, водни оръдия и сълзотворен газ.

В самия център на столицата се е случил инцидент: малък камион е влетял в тълпа от протестиращи. Местните медии вече съобщават за поне една жертва и много пострадали сред цивилните.

Протестиращите от своя страна са започнали да издигат барикади. Те обаче са били разпръснати брутално от специалните сили.

По последни данни, повечето от протестиращите са се разотишли и са напуснали централните райони на Минск и като цяло ситуацията в момента е спокойна. Големи групи протестиращи в центъра вече не се виждат, движението на автомобилите е частично възстановено.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share