Газ фосфин е убил 9-годишното момче от Кардам

Натравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА-София, съобщава БНТ.

Детето е вдишвало този газ. Таблетките на фосфин са попаднали във влажна среда. Според експертите по този начин газът много бързо се освобождава. В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестрички на Стефан. Те вече са изписани и посещават детска градина и училище.

По думите на районния прокурор на Генерал Тошево – Йорданка Чанева, която се позовава на вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Освен това се наблюдава гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност. При такава интоксикация се получава и неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест.

Установената концентрация на фосфин значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа.

Близките на момчето продължават да отричат, че това е причината за смъртта му и отново се обръщат към лекарите, които на два пъти са посетили малкото момченце. Не се знае дали ако не е бил поставен медикамент деган на момченцето, е било възможно да се предотврати смъртта и останалите симптоми при децата. Разследването не е срещу лице, а само за извършено действие. Предстои да се направят експертизи, за да се разбере дали усложненията на децата са били вследствие на този газ.

Припомняме, че 9-годишното дете почина на 29 октомври. Предполага се, че то и сестрите му, които бяха приети в болница в тежко състояние, са се натровили от храна, купена в местния магазин. Ден по-късно стана ясно, че семейството постоянно мени версиите си за инцидента и не дава конкретна информация какво точно са яли децата, възпрепятствайки по този начин разследването.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обясни в парламента, че детето е починало от силно токсични отрови срещу гризачи.