ГДБОП удари нарколаборатория с краден ток в Перник

ГДБОП удари нарколаборатория с краден ток в Перник

Нарколаборатория, находяща се в пернишки апартамент, разбиха служители на ГДБОП при специализирана операция. Тя е извършена вчера, съобщи БНТ.

При претърсване в жилището са открити множество растения, около 2 килограма суха тревиста маса, оборудване за отглеждането на марихуана и устройства за манипулиране на показателите на електромери. Образувано е досъдебно производство в Окръжна прокуратура гр. Перник. Работата по случая продължава.

Дни по-рано криминалистите в Габрово са намерили високотехнологична наркооранжерия в апартамент в града. В нея се отглеждали общо 41 растения от рода на конопа, достигнали височина до 120 см. За целта помещението било оборудвано с LED осветителни тела и със системи за вентилация, за контрол на влажността на въздуха и температурата.

Намерени и иззети са обогатени почви и препарати. Отделена е зелена растителна маса с тегло близо 20 кг, открити са и 12 кутии и найлонови свивки, съдържащи 7 кг марихуана. В хода на специализираната операция и с активното участие на служители от сектор БОП В.Търново на друг адрес в Габрово, също обитаван от мъжа, била установена втора оранжерия, обособена в една от стаите на апартамента и оборудвана с климатична инсталация. Оттам са иззети общо 18 растения, достигнали височина до метър, 3 кутии с 2 кг марихуана, количества скъпи препарати за торене. Отделената зелена листна маса е с тегло над 6 кг.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. В рамките на разследването е задържан и 36-годишен негов съгражданин, като съпричастен към престъпното деяние – многократно осъждан. Други 25 растения от типа на конопа, засети в пластмасови кофички и достигнали различен етап на развитие, са открити при претърсване на частен имот в село Сенник, общ.Севлиево, собственост на 58-годишен мъж. Той също е задържан в полицейския арест. Работата по образуваните по случаите досъдебни производства продължава под наблюдението на прокуратурата.